Αγροτικά

Νομοσχέδιο για ΠΟΠ: Επί του τζίρου της επιχείρησης και όχι επί του προϊόντος τα πρόστιμα

Ενδιαφέροντα είναι τα όσα αναφέρονται σε προσχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ και συγκεκριμένα για το ύψος των προστίμων στους παραβάτες. Η «ΥΧ» είχε αποκαλύψει πριν από έναν μήνα ορισμένα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα τη θέσπιση πρότυπων αποδόσεων τυροκόμισης ανά προϊόν και την αντιμετώπιση των παραβατών που επιχειρούν να παρακάμψουν ποινές όπως η αφαίρεση πιστοποίησης του ΠΟΠ ιδρύοντας νέα εταιρεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Φεβρουάριο. Νέο στοιχείο που γνωστοποιείται -αν και πρέπει να σημειωθεί ότι το παρόν κείμενο δεν είναι το τελικό- είναι ότι τα χρηματικά πρόστιμα θα επιβάλλονται επί του συνολικού τζίρου της επιχείρησης που παρανομεί και όχι επί του τζίρου του προϊόντος στο οποίο διαπιστώθηκε παράβαση.

Στο κείμενο, που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», το ανώτατο χρηματικό πρόστιμο ορίζεται στο 6% επί του συνολικού τζίρου της επιχείρησης που διαπράττει παράβαση. Τα συγκεκριμένα ποσοστά, αν και αντιστοιχούν σε σημαντικά ποσά, είναι εύλογο να θεωρηθούν από τους κτηνοτρόφους επιεική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται μόνιμη αφαίρεση της πιστοποίησης ΠΟΠ για οποιαδήποτε παράβαση, παρά μόνον έως δύο χρόνια.

Αναλυτικότερα:

✱ Για παραβάσεις που δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς τη φύση ή τις βασικές ιδιότητες του προϊόντος, η επιχείρηση θα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 1% επί του κύκλου εργασιών της.

✱ Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε ποσοστό 2% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

✱ Στην περίπτωση που μια εταιρεία χωρίς πιστοποίηση ΠΟΠ από τον αρμόδιο φορέα (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) βρεθεί να παράγει προϊόντα φερόμενα ως ΠΟΠ, επιβάλλονται σωρευτικά οι ακόλουθες κυρώσεις: i) Διοικητικό πρόστιμο 4% επί του κύκλου εργασιών της επιχείρησης και σε περίπτωση υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε ποσοστό 6% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης. ii) Απαγόρευση λήψης οποιασδήποτε πιστοποίησης, η οποία ισχύει για ένα έτος. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται η ίδια απαγόρευση για δύο έτη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα στο… τραπέζι της επεξεργασίας, μέχρι να «κλειδώσει» το τελικό κείμενο, υπάρχει το σενάριο για επιλογή «φιξ» ποσών, αντί για ποσοστών επί του τζίρου της παραβατικής επιχείρησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button