Υγεία

Νόσος των Λεγεωνάριων: Τα πρώτα συμπτώματα και οι σοβαρές επιπλοκές

Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός, δυνητικά απειλητικός για τη ζωή τύπος πνευμονίας, που προκαλείται από το βακτήριο Legionella.

Η Legionella αναπτύσσεται φυσικά στο νερό και το έδαφος. Είναι γενικά ακίνδυνη σε αυτήν την κατάσταση, αλλά γίνεται επικίνδυνη όταν αναπτύσσεται σε οικιακά και βιομηχανικά συστήματα νερού, συστήματα κλιματισμού ή συστήματα θέρμανσης.

Εμφανίζεται συχνότερα σε κατασκευές με πολύπλοκα συστήματα νερού, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κρουαζιερόπλοια. Εξαπλώνεται μέσω υδρομασάζ, κλιματιστικών, δεξαμενών ζεστού νερού, υδραυλικών συστημάτων και σιντριβανιών μέσα σε αυτές τις κατασκευές.

Η ανεπαρκής ή κακή συντήρηση των κλιματιστικών αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να συγκεντρωθούν επιβλαβή βακτήρια στο σύστημα και να περάσουν στον χώρο σας με την λειτουργία του air condition.

Πολλοί που αναπτύσσουν τη νόσο των Λεγεωνάριων χρειάζονται θεραπεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και μπορεί να υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις της πάθησης, όπως χρόνια κόπωση και νευρομυϊκά προβλήματα.

Επειδή το βακτήριο Legionella μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε τεχνητό σύστημα νερού, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα σημάδια της νόσου των Λεγεωνάριων.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου των Λεγεωνάριων αναπτύσσονται γενικά μεταξύ 2 και 10 ημερών μετά την έκθεση στο βακτήριο Legionella.

Τα πιο πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ρίγη
  • πονοκέφαλο
  • γενικευμένη αδυναμία σώματος
  • κόπωση
  • υψηλό πυρετό (40° ή και υψηλότερο)

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν προοδευτικά τις πρώτες ημέρες.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, εμφανίζονται και άλλα σημάδια, όπως:

  • Σοβαρός βήχας που μπορεί να παράγει βλέννα ή αίμα (αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι λοίμωξης των πνευμόνων)
  • Πνευμονία
  • Δύσπνοια και πόνος στο στήθος
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (όπως έμετος, διάρροια ή ναυτία)
  • Μυϊκοί πόνοι

ΠΡΟΣΟΧΗ

Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει έρθει σε επαφή με βακτήρια Legionella από μια μονάδα κλιματισμού, σύστημα θέρμανσης ή άλλο τεχνητό σύστημα νερού, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου των Λεγεωνάριων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του χρόνου ανάρρωσης και στην πρόληψη σοβαρών, μακροπρόθεσμων επιπλοκών στο δρόμο.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Θεραπεία

Η νόσος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς στο σπίτι, αλλά συνήθως ακόμη και υγιείς άνθρωποι χρειάζονται μια περίοδο νοσηλείας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας, να συντομεύσει την περίοδο αποκατάστασης και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών, μακροχρόνιων επιπλοκών.

Πηγή: iatropedia

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button