Αγροτικά

Νότα αισιοδοξίας για την αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας

Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους παραγωγούς μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, μετά τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, για στήριξη της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ισχύουν και τους δικαιούχους.

Ο Γιώργος Κατσούλης, εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσσηνίας στον ΣΑΣΟΕΕ αναφερόμενος στην προοπτική της αναδιάρθρωσης, τονίζει στην «ΥΧ»: «Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα προϊόν που χαρακτηρίστηκε τα τελευταία χρόνια από ανοδική τάση και τα δύο τελευταία χρόνια έχει πλέον σταθεροποιημένη τιμή, που αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για τους παραγωγούς. Το θέμα είχε τεθεί στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, και φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην υλοποίηση του προγράμματος».

Και προσθέτει: «Το ζήτημα όμως είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, πέρα από τους ήδη υπάρχοντες καλλιεργητές, και όσοι θέλουν τώρα να καλλιεργήσουν τη σταφίδα. Το κρίσιμο σημείο είναι μαζί με την αναδιάρθρωση να αυξηθεί και η καλλιέργεια. Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, την οποία θα αγκαλιάσει ο κόσμος και θα δώσει προώθηση σε ένα προϊόν που κερδίζει διαρκώς έδαφος στις ξένες αγορές».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ένωσης, Γιάννης Πάζιος, υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για ένα αίτημα που υπάρχει από το 2017. Οι σταφιδαμπελώνες είναι γερασμένοι και οι αποδόσεις τους μειώνονται συνεχώς. Το πρώτο βήμα στήριξης της σταφίδας έγινε το 2017, όταν αποφασίστηκε να χορηγείται συνδεδεμένη ενίσχυση. Το προϊόν έχει αναπτύξει δυναμική και αυτό φαίνεται από την τιμή που έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια».

Η Μεσσηνία έχει ένα τονάζ που αγγίζει τους 2.500 τόνους και ο στόχος είναι μέσα από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να ξεπεράσει τους 3.000 με 3.500, ώστε να αυξηθούν και οι εξαγωγές.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button