ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Ξεκίνησε χθες το υπαίθριο παζάρι αντικών στο Μεγάλο Καλντερίμι στην Κυπαρισσία [εικόνες]

Αφιερωμένο στη μνήμη του Παναγιώτη Γιαννόπουλου (Αμπατζή)

Ξεκίνησε από χθες και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Αυγούστου το υπαίθριο παζάρι αντικών που διοργανώνεται για 14η συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη.

Τα εγκαίνια το βράδυ της Τρίτης έγιναν παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Τριφυλίας, φορέων και συλλόγων της περιοχής, με μουσικά ακούσματα καθώς το μεγάλο καλντερίμι εκτείνεται από το Σταυροπάζαρο ως το δρόμο που συνδέει τη περιοχή με τον ιστορικό Ναό των Εισοδίων.

Πρόκειται για το μοναδικό περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες αντίκες, παλιά ελληνικά έπιπλα , αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, πίνακες, δίσκοι από βινύλιο, παλαιά βιβλία, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα μικροπράγματα παρουσιάζονται και πωλούνται σε 25 συνολικά περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων απ’ όλη τη χώρα. Επισκέπτες, κάτοικοι και παραθεριστές έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο λιθόστρωτο σοκάκι, να περιεργαστούν τις συλλογές, να θαυμάσουν και να αγοράσουν παλαιά αντικείμενα.

Η θέση ιδανική και ιστορική.

Το Μεγάλο Καλντερίμι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Άνω ( Παλιάς ) Πόλης της Κυπαρισσίας ( 3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος ) και σώζεται στην καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της παλιάς, αρχοντικής αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο. Παράλληλα στο χώρο του παζαριού σε ένα καταπράσινο, δημοτικό κήπο μουσική και εικαστικά δρώμενα θα κάνουν τα βράδια ομορφότερα.

Την πρώτη ημέρα, το παρών στην έναρξη του παζαριού έδωσε και ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, συνοδευόμενος από αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής, ο οποίος επεσήμανε πως πρόκειται για ένα θεσμό για την Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας που θα έχει μεγάλη προοπτική και συνέχεια. Ο κ. Κατσίβελας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον πρόεδρο του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης κ. Γιάννη Σταθόπουλο αλλά και το Σύλλογο γιατί βοήθησαν ώστε να μπορέσει να γίνει το παζάρι αντικών και φέτος. Κλείνοντας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως, «ο θεσμός υπάρχει, θα διαρκέσει θα έχει μέλλον, είναι κάτι που το στηρίζει ο δήμος και για εμάς έχει αξία. Κάλω τον κόσμο να επισκεφτεί αυτή την έκθεση αντικών και δεν θα χάσουν καθόλου».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Γιάννης Σταθόπουλος σημείωσε πως, «ο αείμνηστος Πάνος Γιαννόπουλος ήταν ο εκφραστής της κεντρικής ιδέας του παζαριού, όπως έχει αποτυπωθεί στα πρακτικά του Συλλόγου για την Αναβίωση και Προστασία της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, εκτιμώντας ότι μπορεί ένα υπαίθριο παζάρι αντικών και ειδών τέχνης να λειτουργήσει ως μονοπάτι για την μοναδική ιστορία της περιοχής». Επίσης, τόνισε ότι «οι εκθέτες προέρχονται από την Πελοπόννησο, Μεσσηνία, φυσικά από την Αθήνα από την περιοχή Μοναστηρακίου, με γνωστούς αντικέρ που γνωρίζουν τις συνήθειες και ανάγκες των επισκεπτών» προσθέτοντας ότι «η Άνω Πόλη αποτελεί ένα οικισμό που κατοικείται με ζωηρή καθημερινότητα καθώς ο σύλλογος αποτελείται κυρίως από άτομα της άνω πόλης προσφέροντας στην ζωντάνια του τόπου ώστε η περιοχή να μείνει ως ζωντανό κύτταρο περπατώντας στην ιστορία και πολιτισμό της μοναδικής Άνω Πόλης».

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και ο Σύλλογος για την Αναβίωση και Προστασία της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας.

Το Παζάρι λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button