Lifestyle

Ξεχάστε τον καφέ και το σάντουιτς – Ερευνα βρήκε τι πρέπει να τρώμε μετά από hangover

Μην παιδεύεστε φτιάχνοντας καφέ και σάντουιτς πρωινιάτικα (ή μεσημεριάτικα) για να «νικήσετε» το hangover από το προηγούμενο βράδυ.

Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι η ιδανική θεραπεία για να ξεπεράσετε τη ζαλάδα και τον πονοκέφαλο, που άφησε πίσω του το αλκοόλ, είναι ένα ρόφημα-κοκτέιλ με νερό καρύδας, αχλάδι και λάιμ.

Space_Cat via Getty Images

 

Ενώ η ανάμειξη των ροφημάτων μπορεί να μην ακούγεται ελκυστική λύση όταν το κεφάλι «κουδουνίζει», η παρασκευή αυτή λέγεται ότι ενισχύει δύο ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ στο σώμα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Research In Food Science, το υγιές μείγμα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό όταν συνοδεύεται από με τυρί, ντομάτα και αγγούρι.

DmitriMaruta via Getty Images

Οι ερευνητές, με έδρα το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Βομβάης, δήλωσαν: «Ενα ρόφημα που παρασκευάζεται από ένα μείγμα γλυκού λάιμ, αχλαδιού και νερού καρύδας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστεί το hangover. Η κατανάλωση αυτού του ποτού με τυρί, αγγούρι και ντομάτες μπορεί να μετριάσει περαιτέρω τα συμπτώματα».

Το αχλάδι αποτελεί το κύριο συστατικό του ροφήματος (65%), ακολουθούμενο από γλυκό λάιμ (25%) και νερό καρύδας (10%). Ολα αυτά στην ενίσχυση του ενζύμου αλκοολική αφυδρογονάση, που βρίσκεται στο ήπαρ, και της αλδεϋδης αφυδρογονάσης, η οποία υπάρχει στο ήπαρ, τα νεφρά και τους πνεύμονες, κατά 23% και 70% αντίστοιχα.

Και τα δύο ένζυμα αντιμετωπίζουν την αιθανάλη – την ουσία στην οποία μετατρέπεται το αλκοόλ όταν όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα.

Image Source via Getty Images

Ετκός από το ποτό του νερού καρύδας, αχλαδιού και λάιμ, που έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του hangover, όπως πονοκεφάλους και ναυτίες, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα δημητριακά με βάση το σιτάρι και κάποια μπαχαρικά όπως το τζίντζερ.

Η μελέτη συνιστά να αποφύγετε το γάλα, τη βρώμη, τα αυγά και τα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και η κανέλα, ενώ και ο καφές είναι στην «απαγορευμένη» λίστα. Λέγεται ότι μειώνει τη δραστικότητα της αλδεϋδης αφυδρογονάσης «σε μεγάλο βαθμό», κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε παρατεταμένο hangover.

Το πράσινο και το μαύρο τσάι, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιο χρήσιμα.

Πηγή: Skynews

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button