Αγροτικά

Οδηγίες φυτοπροστασίας για το αμπέλι

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τα προβλήματα (ασθένειες, μύκητες) που παρουσιάζονται στο αμπέλι, καθώς και τους εγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισής τους

Ειδικότερα:

1. ΦΟΜΟΨΗ
Από τον μύκητα προσβάλλονται κυρίως οι βλαστοί, οι κληματίδες και οι βραχίονες αλλά και τα φύλλα, οι μίσχοι και τα σταφύλια. Οι προσβεβλημένες κληματίδες έχουν χρώμα λευκό προς το γκρί και φέρουν μαύρα στίγματα, τις καρποφορίες του μύκητα. Η βροχή και η υγρασία συμβάλλουν στην δημιουργία μολύνσεων στην νεαρή βλάστηση.
Οδηγίες: Σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών, για τον καλύτερο έλεγχο της ασθένειας και την ελαχιστοποίηση των μολύνσεων, συνιστώνται δύο με τρεις διαδοχικές ανοιξιάτικες επεμβάσεις ξεκινώντας την πρώτη όταν το 30 – 40% των ματιών βρίσκεται στο στάδιο Δ.
Φυτ/κά προϊόντα: Μανκοζέμπ, Συμοξανίλ+Μανκοζέμπ, Φαμοξαντόν+Μανκοζέμπ, Ντιθιανόν+Potassium phosphonates (μόνο στα οινοποιήσιμα), Φλουοπικολίντ+Προπινέμπ, Φολπέτ, Φολπέτ+Μεταλαξύλ, Φολπέτ+Φοσετύλ-Αλ.

2. ΩΙΔΙΟ
Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα τρυφερά όργανα την Άνοιξη (φύλλα, βλαστούς, σταφύλια). Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, αν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς στην αρχή της βλάστησης. Ο μύκητας διαχειμάζει στα μάτια της βάσης της κληματίδας.
Ο πρώτος ψεκασμός είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ασθένειας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για την σχολαστική διαβροχή όλων των πράσινων τμημάτων των πρέμνων.
Οδηγίες: Να γίνει ψεκασμός στο στάδιο των 2-3 φύλλων (στάδιο Ε, μήκος βλαστού 5-6 εκατ. ).
Φυτ/κά προϊόντα: Α. Με προληπτική ή κυρίως προληπτική δράση: Αζοξυστρομπίν, Διττανθρακικό Κάλιο, Σκόνη θειαφιού ή βρέξιμο θειάφι, (βοηθά και στην αντιμετώπιση των ακάρεων), Θείο + Οξυχλωριούχος χαλκός, Λαμιναρίν, Μεπτυλντινοκάπ, Προκουιναζίντ. ►

Β. Με προληπτική και θεραπευτική δράση: Αζοξυστρομπίν+Τεμπουκοναζόλ, Κυνοξιφέν, Μυκλομπουτανίλ, Μυκλομπουτανίλ+Κυνοξιφέν, Μετραφενόν, Μπουπιριμέιτ, Μπουπιριμέιτ+ Τεμπουκοναζόλ, Ντιφενοκοναζόλ, Ντιμεθομόρφ+ Πυρακλοστρομπίν, Πενκοναζόλ, Πενκοναζόλ+Κρεσόξιμ-μεθύλ, Προπινέμπ+ Τριαντιμενόλ, Σπιροξαμίν, Συπροκοναζόλ, Συφλουφεναμίντ+Ντιφενοκοναζόλ, Τεμπουκοναζόλ, Τριαντιμενόλ, Τριφλοξιστρομπίν, Φενμπουκοναζόλ, Φλουξαπυροξάντ, Φολπέτ+Τριαντιμενόλ, Ampelomyces quisqualis (ΑQ 10) παράσιτο του ωίδιου, σε χαμηλές δόσεις έχει προληπτική δράση και σε υψηλές δόσεις θεραπευτική δράση.
Για την αποφυγή ή καθυστέρηση δημιουργίας ανθεκτικότητας:
1. Εναλλαγή των δραστικών ουσιών μέσα στην ίδια καλλιεργητική περίοδο.
2. Να τηρείται ο μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.
3. Να χρησιμοποιείται η μικρότερη αποτελεσματική δόση εφαρμογής.

3.ΑΚΑΡΕΑ
Τα ακάρεα κάνουν εμφανή την παρουσία τους με την έναρξη της βλάστησης και προκαλούν χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Οδηγίες:
Φυτ/κά προϊόντα: Δεν προκαλούν συνήθως ζημιές που να δικαιολογούν επέμβαση. Στα αμπέλια που κρίνεται ότι η επέμβαση είναι αναγκαία (νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών την προηγούμενη χρονιά), αυτή να γίνει με: Άλατα λιπαρών οξέων, Θείο, Θείο + Οξυχλωριούχος χαλκός στην έκπτυξη ή στα τρία πρώτα φύλλα με Αμπαμεκτίν.

4.ΘΡΙΠΕΣ
Οδηγίες: Σε αμπελώνες που διαπιστωθούν θρίπες (χτυπώντας βλαστούς πάνω σε λευκή επιφάνεια στο στάδιο Δ ή με χρήση μπλέ ή κίτρινης κολλητικής παγίδας) , να γίνει επέμβαση.
Φυτ/κά προϊόντα: Άλατα (Κ) λιπαρών οξέων , Beauveria bassiana strain ATCC 74040.

Σημειώσεις: • Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
• Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στο διαδίκτυο (www.minagric.gr)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button