Οικονομία

Οδηγός ΑΑΔΕ: 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ και την πληρωμή του φόρου

Μπορώ να πληρώσω το ΦΠΑ σε δόσεις; Πως μπορώ να διαγράψω ή να αλλάξω την περιοδική δήλωση ΦΠΑ

Μπορώ να πληρώσω το ΦΠΑ σε δόσεις; Πως μπορώ να διαγράψω ή να αλλάξω την περιοδική δήλωση ΦΠΑ; Μέχρι πότε μπορώ να πληρώσω εμπρόθεσμα το ποσό του ΦΠΑ;

Απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των επαγγελματιών για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και την πληρωμή του φόρου δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στον επικαιροποιημένο οδηγό της.

1. Έχω υποβάλει Περιοδική Φ.Π.Α. και η Τράπεζα για την πληρωμή ζητάει Ταυτότητα Πληρωμής. Πού θα βρω την Ταυτότητα Πληρωμής;

Από την ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. επιλέγοντας Προσωποποιημένη Πληροφόρηση / Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης / Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης / Είδος φόρου: Χρεωστικές Δηλώσεις Φ.Π.Α. μέσω Internet, υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης της Ταυτότητας Οφειλής, επιλέγοντας «Ταυτότητα Οφειλής» στο τέλος της γραμμής που εμφανίζεται η συγκεκριμένη οφειλή. Στη συνέχεια, μπορείτε να εκτυπώσετε το «Σημείωμα για Πληρωμή» και να πληρώσετε μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ.

2. Προσπαθώ να εμφανίσω την περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α. που υπέβαλα και εμφανίζεται λευκή σελίδα. Πώς θα μπορέσω να δω τη Δήλωση;

Για την προβολή των δηλώσεων Φ.Π.Α. απαιτείται η εγκατάσταση του Adobe Reader (www.adobe.com).

3. Έχω υποβάλει οριστικά την περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α. Μπορώ να τη διαγράψω ή να τη μεταβάλλω;

Μετά την οριστική υποβολή της Δήλωσης δε μπορείτε να τη διαγράψετε. Μπορείτε όμως, μόλις η λανθασμένη Δήλωση γίνει αποδεκτή από το TAXIS, να υποβάλετε μέσω TAXISnet τροποποιητική Δήλωση.

Προσοχή: Στην περίπτωση που με τη νέα Δήλωση προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο και λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, τότε τη Δήλωση μπορείτε να την υποβάλετε εμπρόθεσμα στη Δ.Ο.Υ., μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη, προσκομίζοντας το αποδεικτικό της λανθασμένης Δήλωσης.

4. Πώς μπορώ να πληρώσω χρεωστική Δήλωση Φ.Π.Α. που έχω υποβάλει μέσω Ιnternet;

Μετά την οριστική υποβολή της Δήλωσης, μπορείτε να εμφανίσετε την «Ταυτότητα Οφειλής» με τη διαδικασία που έχει περιγραφεί στην Ερώτηση 1, να εκτυπώσετε το «Σημείωμα για Πληρωμή» και να πληρώσετε μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ.

5. Εταιρεία μη πιστοποιημένη που έχει κάνει διακοπή μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά δηλώσεις;

Εταιρείες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών και δεν είναι πιστοποιημένες στο TAXISnet πριν τη διακοπή, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Θα πρέπει για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να απευθύνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

6. Πού μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα Φ.Π.Α., φορολογικού περιεχομένου;

Για το θέμα σας θα πρέπει να απευθυνθείτε ή στη Δ.Ο.Υ. σας ή στην υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. για θέματα Φ.Π.Α. : Διεύθυνση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας (Δ.Ε.Ε.Φ.), Σίνα 2-4, 106 72 Αθήνα (τηλ. 210 3647202-5, 210 3644605-8, fax 2103645413).

7. Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλλω εμπρόθεσμα τη Χρεωστική Δήλωση Φ.Π.Α. και να καταβάλω εμπρόθεσμα το οφειλόμενο ποσό;

Μπορείτε να την υποβάλετε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η Δήλωση και μέχρι αυτή την προθεσμία να καταβάλλετε και το οφειλόμενο ποσό. Δείτε περισσότερα στην ΠΟΛ.1108/14.4.2014.

8. Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλλω εμπρόθεσμα την Πιστωτική – Μηδενική Δήλωση Φ.Π.Α.;

Η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής είναι ίδια για όλες τις Δηλώσεις Φ.Π.Α., δηλαδή και την Πιστωτική – Μηδενική δήλωση μπορείτε να την υποβάλετε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση. Δείτε περισσότερα στην ΠΟΛ.1108/14.4.2014.

9. Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλλω εμπρόθεσμα τον Πίνακα Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών (VIES);

Η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής του Πίνακα VIES δεν έχει αλλάξει, δηλαδή παραμένει η 26η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της μηνιαίας περιόδου στην οποία αφορά. Σε περίπτωση αργίας, η προθεσμία αυτή μεταφέρεται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα. Δείτε περισσότερα στην ΠΟΛ.1127/25.9.2009 και στην εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 1091531/7453/1653/Δ0014/25.9.2009.

10. Μπορώ να πληρώσω με δόσεις την περιοδική Φ.Π.Α.;

ΝΑΙ. Μπορείτε να πληρώσετε τη Δήλωση με δύο ισόποσες δόσεις, με την προϋπόθεση ότι η Δήλωση είναι εμπρόθεσμη, το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 100,00 Ευρώ και έχετε κάνει την επιλογή «ΝΑΙ» στον κωδικό 523.

11. Υπέβαλα εμπρόθεσμα την περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α. με δόσεις. Μέχρι πότε μπορώ να καταβάλλω εμπρόθεσμα το ποσό της 2ης δόσης;

Το ποσό της δεύτερης δόσης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της εμπρόθεσμης Δήλωσης (Ν. 4254/2014).

12. Μπορώ να πληρώσω τις δόσεις του Φ.Π.Α. μέσω Τραπεζικού Συστήματος;

ΝΑΙ. Η πληρωμή μπορεί και πρέπει να γίνεται μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ (Ν. 4174/2013). Από την ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. επιλέγοντας Προσωποποιημένη Πληροφόρηση / Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης / Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης / Είδος φόρου: Χρεωστικές Δηλώσεις Φ.Π.Α. μέσω Internet, υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης της Ταυτότητας Οφειλής, επιλέγοντας «Ταυτότητα Οφειλής» στο τέλος της γραμμής που εμφανίζεται η συγκεκριμένη οφειλή. Στη συνέχεια μπορείτε να εκτυπώσετε το «Σημείωμα για Πληρωμή» και να πληρώσετε μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ.

13. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό που μπορώ να καταβάλλω για να γίνει αποδεκτή η Δήλωση;

Η δήλωση με την οριστική υποβολή της, γίνεται αποδεκτή από το TAXIS, ανεξάρτητα αν θα καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό. Το ελάχιστο ποσό των δέκα (10,00) ευρώ καταργήθηκε με το Ν. 4254/2014.

Προσοχή: Αν θέλετε να καταβάλετε το ποσό με δόσεις, θα πρέπει να επιλέξετε «ΝΑΙ» στον κωδικό 523.

14. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της Δήλωσης, ώστε να μπορώ να την υποβάλλω με δύο δόσεις;

Θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εκατό (100,00) Ευρώ. Εάν δεν υπερβαίνει τα εκατό (100,00) Ευρώ τότε καταβάλλεται σε μία δόση, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της Δήλωσης.

15. Βρίσκομαι μακριά από τη Δ.Ο.Υ. μου, μπορώ να καταβάλλω την οφειλή μου για μία δόση του Φ.Π.Α. σε άλλη πλησιέστερη Δ.Ο.Υ.;

Η πληρωμή των οφειλών δεν γίνεται πλέον στις Δ.Ο.Υ. Οπότε, όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να πληρώσετε, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στην Ερώτηση 12.

16. Έχω υποβάλει περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α. (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη ή τροποποιητική) και στην προσπάθειά μου να υποβάλω εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α., δεν εμφανίζεται η ήδη υποβληθείσα περιοδική. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να περιμένετε ένα διάστημα 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή ώστε να ενημερωθεί το σύστημα TAXIS με την υποβληθείσα δήλωση. Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. καταργήθηκε για τις Διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 (Ν. 4281/2014).

17. Έκανα Διακοπή Εργασιών με ημερομηνία διαφορετική από αυτή που έχει η υποβληθείσα Δήλωση Φ.Π.Α. (Περιοδική, Εκκαθαριστική, Πίνακας VIES) και αφορά στην τελευταία περίοδο. Τι πρέπει να κάνω, ώστε να μπορέσω να υποβάλλω μέσω TAXISnet τροποποιητική Περιοδική, αρχική / τροποποιητική Εκκαθαριστική ή διορθωτικό Πίνακα VIES που να αφορά σ’ αυτή την περίοδο;

Μέσω του Λογαριασμού σας και από την επιλογή των Ερωτημάτων θα στείλετε το παρακάτω αίτημα, προσαρμοσμένο ανάλογα με την περίπτωσή σας (δηλαδή πότε κάνατε διακοπή και τι θέλετε να υποβάλετε):

«Λόγω διακοπής εργασιών της επιχείρησης, η οποία έγινε στις ……., δεν είναι δυνατόν να υποβάλλω μέσω TAXISnet τροποποιητική Περιοδική, αρχική / τροποποιητική Εκκαθαριστική ή διορθωτικό Πίνακα VIES για την περίοδο …… Παρακαλώ να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες».

Σημείωση: Στην περίπτωση που οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω Λογιστή, μπορεί το αίτημα να υποβληθεί και μέσω Λογιστή, αναφέροντας τα στοιχεία (Α.Φ.Μ. κ.λπ.) στον οποίον αφορά το εν λόγω αίτημα.

18. Η επιχείρηση μου έχει τεθεί σε «Εκκαθάριση» με ημερομηνία διαφορετική από αυτή που έχει η υποβληθείσα Δήλωση Φ.Π.Α. (Περιοδική, Εκκαθαριστική, Πίνακας VIES) και αφορά στην τελευταία περίοδο. Τι πρέπει να κάνω, ώστε να μπορέσω να υποβάλλω μέσω TAXISnet τροποποιητική Περιοδική, αρχική / τροποποιητική Εκκαθαριστική ή διορθωτικό Πίνακα VIES που να αφορά σ’ αυτή την περίοδο;

Μέσω του Λογαριασμού σας και από την επιλογή των Ερωτημάτων θα στείλετε το παρακάτω αίτημα, προσαρμοσμένο ανάλογα με την περίπτωσή σας (δηλαδή πότε τέθηκε σε «Εκκαθάριση» και τι θέλετε να υποβάλετε):

«Λόγω θέσης σε «Εκκαθάριση» της Επιχείρησης, οποία έγινε στις ……., δεν είναι δυνατόν να υποβάλλω μέσω TAXISnet τροποποιητική Περιοδική, αρχική / τροποποιητική Εκκαθαριστική ή διορθωτικό Πίνακα Vies για την περίοδο …… Παρακαλώ να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες».

Σημείωση: Στην περίπτωση που οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω Λογιστή, μπορεί το αίτημα να υποβληθεί και μέσω λογιστή, αναφέροντας τα στοιχεία (Α.Φ.Μ. κ.λπ.) στον οποίον αφορά το εν λόγω αίτημα.

19. Πού μπορώ να βρω οδηγίες συμπλήρωσης των Δηλώσεων Φ.Π.Α. (έντυπο 050 – Φ.Π.Α.);

Οδηγίες συμπλήρωσης για τις τελευταίες εκδόσεις των εντύπων Φ.Π.Α., δηλαδή έκδοση 2015 και εφεξής, υπάρχουν στις ΠΟΛ.1082/6.4.2015 και ΠΟΛ.1093/23.6.2016.

20. Ποιους κωδικούς πρέπει να συμπληρώσω, στο έντυπο Φ2, για να δηλώσω το Αίτημα Επιστροφής Φ.Π.Α.;

Πρέπει το ποσό της επιστροφής να το καταχωρήσετε στον ΚΑ 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή) και να επιλέξετε τουλάχιστον μία Αιτία Επιστροφής από τον ΚΑ 507(1-5).

21. Εάν, εκτός από το Αίτημα Επιστροφής ΦΠΑ, έχω και λανθασμένο ποσό για καταβολή προηγούμενης Δήλωσης τις ίδιας φορολογικής περιόδου, τι πρέπει να καταχωρίσω;

Θα πρέπει στον ΚΑ 503 να καταχωρήσετε και το ποσό που λανθασμένα βεβαιώθηκε και από τον ΚΑ 507 να επιλέξετε και την Αιτία Νο 6 (μείωση Χρεωστικού Υπολοίπου). Δείτε περισσότερα στην ΠΟΛ.1104/13.5.2015.

22. Για ποιες φορολογικές περιόδους θα δημιουργείται αυτόματα Αίτηση Επιστροφής;

Για τις φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής και θα αφορά σε Δηλώσεις Αρχικές και στις ΠΡΩΤΕΣ Τροποποιητικές.

23. Υποβάλλω Τροποποιητική Δήλωση Φ.Π.Α. και θέλω να ανακαλέσω «Αίτημα Επιστροφής Φ.Π.Α.» που είχα κάνει με προηγούμενη Δήλωση, αλλά δεν μπορώ να διορθώσω τον ΚΑ 505.

Ο ΚΑ 505 είναι πλέον «κλειδωμένος» για φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής. Για να ανακαλέσετε το Αίτημα Επιστροφής, θα πρέπει να υποβάλετε Αίτηση Ανάκλησης στη Δ.Ο.Υ. σας. Μετά την καταχώριση της Ανάκλησης, αυτόματα θα διορθωθεί και το ποσό στον ΚΑ 505.

24. Υποβάλλω Δήλωση Φ.Π.Α. και θέλω να διορθώσω τον ΚΑ 401 (πιστωτικό υπόλοιπο προηγ. φορολογικής περιόδου), αλλά δεν μπορώ.

Ο ΚΑ 401 είναι πλέον «κλειδωμένος» για φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής. Θα πρέπει να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση στην προηγούμενη φορολογική περίοδο και μετά την αποδοχή της από το Taxis, ο ΚΑ 401 θα διορθωθεί αυτόματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button