Κόσμος

ΟΗΕ: 54 κράτη της Αφρικής ζητούν από τον Τραμπ να ζητήσει «συγνώμη» για τις χώρες «απόπατους»

Οι πρεσβευτές ζητούν από τον αμερικανό πρόεδρο «να ανακαλέσει» τις ρατσιστικές δηλώσεις

Ασυνήθιστα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησαν οι πρεσβευτές 54 χωρών της Αφρικής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «ανακαλέσει» και να «ζητήσει συγνώμη» για τις ρατσιστικές του δηλώσεις για «χώρες απόπατους».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι πρεσβευτές τόνισαν ότι είναι «εξαιρετικά σοκαρισμένοι» και καταδικάζουν τα «σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα» σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ «όπως αυτά μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης». Είχε προηγηθεί τετράωρη συνεδρίαση, που συνεκλήθη εκτάκτως.

«Δυσφημεί» την Αφρική

Η ομάδα των πρεσβευτών των αφρικανικών χωρών στον ΟΗΕ αξίωσε να υπάρξει «ανάκληση» της δήλωσης και να ζητηθεί «συγγνώμη» από την αμερικανική προεδρία. Τόνισε πως είναι «ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη τάση της αμερικανικής κυβέρνησης» να «δυσφημεί» την Αφρική και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές πλην της λευκής.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την «αλληλεγγύη της προς τον αϊτινό λαό και τους άλλους (λαούς) που επίσης δυσφημίστηκαν» ενώ ευχαρίστησε «τους Αμερικανούς κάθε (εθνικής ή φυλετικής) προέλευσης οι οποίοι καταδίκασαν αυτά τα σχόλια».

«Για μια φορά, είμαστε ενωμένοι», ανέφερε ένας από τους αφρικανούς πρεσβευτές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το σχόλιο που προκάλεσε σκάνδαλο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη μετανάστευση με μέλη της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο, διερωτώμενος γιατί οι ΗΠΑ να υποδέχονται μετανάστες από «χώρες απόπατους» κι όχι από τη Νορβηγία.

Ερωτηθείς για το σχόλιο αυτό το βράδυ της Πέμπτης ο Λευκός Οίκος δεν το διέψευσε, περιοριζόμενος να υπογραμμίσει ότι ο Τραμπ μάχεται «πάντα υπέρ του αμερικανικού λαού».

Ο αμερικανός πρόεδρος αποπειράθηκε να κατευνάσει την αγανάκτηση που προκάλεσε το σχόλιό του το πρωί της Παρασκευής, υποστηρίζοντας μέσω Twitter ότι εκφράστηκε μεν με σκληρό τρόπο, αλλά δεν χρησιμοποίησε την υβριστική έκφραση που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιθέτως σημείωσαν είτε ότι τον άκουσαν να εκφράζεται ακριβώς όπως μεταδόθηκε, ή ότι τους το επιβεβαίωσαν παρόντες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button