Τοπικά Νέα

Οι εντυπωσιακές Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας: Αναβίωσαν ιστορικές στιγμές! [εικόνες & βίντεο]

Για μια ακόμα χρονιά έλαβε χώρα στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας το ιστορικό έθιμο με πανελλήνια προβολή, γνωστό ως Λαμπαδηφορίες, το οποίο διοργανώνεται προς τιμήν των Ηρώων του 1821 και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

 

Το έθιμο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν κληρονομιά του Σιδηροκάστρου, ενός ιστορικού χωριού με μεγάλη προσφορά στους Εθνικούς Αγώνες, στα Γράμματα και τις Τέχνες. Το έθιμο γίνεται μετά τη δύση του ηλίου ανήμερα ή παραμονή της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαρτίου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό.

Στη συνέχεια,  δεκάδες άτομα, με εκθαμβωτικές παραδοσιακές στολές, θέλοντας να αναπαραστήσουν τους ήρωες της Επανάστασης, ανηφόρισαν και σκαρφάλωσαν ακριβώς επάνω από τον Ιερό Ναό όπου οι επαναστάτες απήγγειλαν μονολόγους τιμώντας τους ήρωες του 1821 και κάνοντας τους παρευρισκόμενους να ανατριχιάσουν.

Το αποκορύφωμα της εκδηλώσεις ήταν όταν ομάδες ατόμων ξεκίνησαν με τις φωτεινές λαμπαδηφορίες να περπατούν με τις δάδες στα χέρια και να καταλήγουν στην πλατεία. Εκεί οι δάδες κάηκαν σε μία μεγάλη φωτιά ενώ στη πορεία ακολούθησαν και παραδοσιακοί χοροί.

Εντυπωσιακοί ήταν για ακόμη μια χρονιά και οι «Ελληνομνήμονες» οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους από ένα στενό δρομάκι με συνεχείς κουμπουριές δίνοντας έτσι το σύνθημα της Επανάστασης.

Στην εντυπωσιακή αυτή εκδήλωση παρευρέθηκαν εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές και όχι μόνο.

Δείτε βίντεο:

Δείτε εικόνες:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button