Οικονομία

Οι επτά νέες επιλογές που εξετάζει η ΕΕ για τις «e-πληρωμές»

Ο κανονισμός για τα τέλη ανταλλαγής και το LIBRA του Facebook

Χαμηλότερο από το κόστος διαχείρισης των μετρητών πρέπει να είναι το κόστος του πλαστικού χρήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, οι 7 νέες επιλογές και αλλαγές στο τρόπο «e-πληρωμής» για μεγαλύτερη διαφάνεια και μικρότερο κόστος, που εξετάζονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, είναι οι ακόλουθες:

1.Ισχυρή πιστοποίηση πελατών (SCA – Strong Consumers Authentication)

Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ στις 14/9/19, αλλά ήταν σαφές αρκετούς μήνες νωρίτερα ότι σχεδόν κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς για την παράδοσή του, δεν θα ήταν έτοιμος εγκαίρως. Συνοψίζοντας τα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, υπάρχουν μεγάλες  ανησυχίες για το τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις.

2.Αναθεώρηση του κανονισμού για τα τέλη ανταλλαγής (IFR – Interchange Fee Regulation)

Το άρθρο 17 του IFR απαιτεί από την ΕΕ να υποβάλει έκθεση σχετικά με το εάν ο κανονισμός έχει επιτύχει τους επιδιωκόμενους στόχους του, και ιδίως την καταλληλότητα των επιπέδων διατραπεζικών τελών, την επίδραση των «μηχανισμών καθοδήγησης» και το επίπεδο εισόδου σε νέους παίκτες και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα. Εκτιμάται ότι η IFR δεν έχει παραδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μαζί με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

3.Μεταφορά πίστωσης SEPA – Άμεσες Πληρωμές (SCT-Instant Payment)

Θεωρείται ότι έχει τεράστια σημασία για το εμπόριο ως πιθανή εναλλακτική επιλογή πληρωμής στα υπάρχοντα προϊόντα με βάση την κάρτα. Οι πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το «SCT.Inst», τι σημαίνει και τις μελλοντικές ευκαιρίες που προσφέρει στις εμπορικές συναλλαγές είναι σημαντικές και αναμένονται.

4.Η πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή πληρωμή (EPL – European Payments Layer)

Ένα όραμα που απαιτεί τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού πανευρωπαϊκού πλαισίου πληρωμών (EPL) που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον. Απαιτούνται όμως τα επόμενα βήματα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως τονίζει το ΑΜΠΕ.

5.Η πρωτοβουλία για το πανευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών PEPSI (Pan-European Payment System Initiative)

Περίπου 20 ευρωπαϊκές τράπεζες εργάζονται μαζί για να δημιουργήσουν ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών που θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΕ να παρακάμψει τα δύο βασικά συστήματα καρτών. Με βάση τις πολύ περιορισμένες πληροφορίες, δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για απειλή ή μεγάλη ευκαιρία.

6.Το σχέδιο «LIBRA» του Facebook

Η ανακοίνωση του, τον Ιούνιο του 2019, συγκλόνισε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις ρυθμιστικές αρχές. Ακόμα παραμένει άγνωστο στους πολλούς τι είναι το «LIBRA», τι είχε σκοπό να επιτύχει, αλλά και πόση υποστήριξη υπάρχει για αυτή τη μορφή κρυπτονομίσματος.

7.Ομάδα μετόχων ευρωπαϊκών καρτών (ECSG – European Cards Stakeholders Group)

Εξαιρετικά λεπτομερής και τεχνικός είναι ο χαρακτήρας και ο ρόλος του ECSG. Σύμφωνα με  πληροφορίες τα βασικά θέματα που συζητούνται είναι, ποιοι είναι οι άλλοι συμμετέχοντες και γιατί είναι σημαντική η σύνθεση εκπροσώπησης του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button