Αγροτικά

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές της ζάχαρης

Στα 372 ευρώ/τόνο τον Φεβρουάριο του 2018, ο μέσος όρος της τιμής της λευκής ευρωπαϊκής ζάχαρης είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που δημιουργήθηκε το Σύστημα Αναφοράς Τιμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2006, επισημαίνει με χθεσινή ανακοίνωσή της η CEFS, το συλλογικό όργανο των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ζάχαρης. Μειωμένη κατά 25% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 και κατά 10% κάτω του επιπέδου αναφοράς, του μόνου δείκτη για την υγεία της αγοράς, η τιμή της ευρωπαϊκής λευκής ζάχαρης έχει καταρρεύσει, πέφτοντας πολύ κάτω και από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού κόστους παραγωγής.

«Τα σημερινά επίπεδα τιμών δεν βοηθούν στη βιωσιμότητα του κλάδου παργαωγής τεύτλων και ζάχαρης», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η CEFS και προσθέτει: «Αυτό επιβεβαιώνεται από δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι ακόμα και οι πιο ανταγωνιστικές βιομηχανίες υποφέρουν από μεγάλες ζημιές. Δυστυχώς, οι εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτορύθμιση της αγοράς, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικότητες της αγοράς:

  • Υπάρχει λογική πίσω από την αυξημένη παραγωγή ζάχαρης: Οι σχετικά υψηλές διεθνείς τιμές στα τέλη του 2016 και η κατάργηση των ποσοστώσεων οδήγησε στην υψηλότερη παραγωγή. Το μεγαλύτερο τονάζ, επίσης, επιτρέπει την καλύτερη κατανομή των σταθερών εξόδων (π.χ. μεταφορά, αποθήκευση), αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, σε ένα πιο φιλελεύθερο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται όμως από αυξημένο ανταγωνισμό
  • Εν τω μεταξύ, οι χαμηλές διεθνείς τιμές παρασύρουν την ευρωπαϊκή αγορά. Οι εξαγωγές ζάχαρης, αν και είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την περίοδο των ποσοστώσεων, περιορίζονται από τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών. Αλλά οι διεθνείς τιμές δεν αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα: Είναι σε φθίνουσα πορεία στο μεγαλύτερο μέρος τους, κυρίως λόγω της επιδοτούμενης παραγωγής και των ενισχυμένων εξαγωγών από τη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη, το Πακιστάν και την Ινδία, καθώς και από πλεονάζουσες ποσότητες που προωθούνται στη διεθνή αγορά από μικρότερους παίκτες, σε τιμές πολλές φορές κάτω του κόστους.

Εάν το χάσμα μεταξύ των σημερινών ευρωπαϊκών τιμών και των τιμών του Σεπτεμβρίου του 2017 παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, τότε η μεταφορά του καθαρού κέρδους από τον τομέα της ζάχαρης (αγρότες και βιομηχανία) στο κανάλι του επόμενου σταδίου επεξεργασίας και μεταποίησης και στη λιανική (βιομηχανία τροφίμων και σούπερ-μάρκετ) θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

Κάνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη τους την κλιμακούμενη κρίση στον τομέα και να σκεφτούν τρόπους ώστε να ελαχιστοποιήσουν την εν εξελίξει και δυνητικά μη αναστρέψιμη ζημιά σε αγρότες, εργάτες και επιχειρήσεις παραγωγής ζάχαρης.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button