Τεχνολογία

Οι ηλεκτρονικές συσκευές μας ακούν κρυφά

Ομάδα ειδικών στην κυβερνοασφάλεια της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών NordVPN αποφάσισε να διερευνήσει καταγγελίες που έκαναν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί κάτοχοι κινητών τηλεφώνων στη Βρετανία. Οι καταγγελίες ανέφεραν πώς οι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων παρατήρησαν πώς λίγη ώρα μετά τον σχολιασμό που έκαναν με κάποιον που συνομιλούσαν για κάποιο εμπορικό προϊόν εμφανιζόταν στο τηλέφωνο τους μια διαφήμιση για το συγκεκριμένο προϊόν χωρίς εκείνοι να έχουν κάνει κάποια σχετική αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Το ίδιο συνέβαινε και όταν παρακολουθούσαν διαφημίσεις στην τηλεόραση, το προϊόν που εμφανιζόταν σε μια διαφήμιση έκανε την εμφάνιση του σε διαφημιστικό μήνυμα και στο κινητό τηλέφωνο χωρίς επίσης να έχει κάνει κάποια σχετική αναζήτηση ο κάτοχος της συσκευής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένοι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων είχαν πέσει θύμα της αποκαλούμενης «ηχητικής κατασκοπίας». Πρόκειται για μια άγνωστη μέχρι σήμερα στους καταναλωτές τακτική των διαφημιστικών εταιρειών οι οποίες προχωρούν σε ενεργοποίηση μιας κρυφής λειτουργίας καταγραφής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων των κατόχων ηλεκτρονικών συσκευών. Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών όλες οι νέας γενιάς «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές που διαθέτουν μικρόφωνα (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, tablets, τηλεοράσεις) έχουν μέσω ειδικών εφαρμογών μόνιμα ανοικτά τα μικρόφωνα τους καταγράφοντας τι ακούγεται στο χώρο που βρίσκονται οι κάτοχοι των συσκευών και επικοινωνούν μεταξύ τους με υπερηχητικά κύματα που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο αυτί για να ανταλλάξουν τις πληροφορίες που κατέγραψαν.

Ακολουθεί η απαραίτητη επεξεργασία των πληροφοριών που έχουν ανταλλαγεί έτσι ώστε να προβληθούν στον κάτοχο του κινητού τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή σχετικές διαφημίσεις όταν σερφάρει στο Διαδίκτυο ή όταν είναι εντός κάποιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός είναι όπως αποδεικνύεται και ο λόγος που διάφορες εφαρμογές ζητούν από τους χρήστες άδεια χρήσης του μικροφώνου της συσκευής ενώ φαινομενικά δεν είναι σχετίζεται η χρήση του μικροφώνου με τη λειτουργία αυτών των εφαρμογών.

Οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας λένε ότι αυτή η ηχητική κατασκοπία και ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις ηλεκτρονικές συσκευές αποτελεί «ένα χρυσωρυχείο για τους διαφημιστές που μπορούν να συλλέγουν ένα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων μας χωρίς να το γνωρίζουμε». Όπως λένε μάλιστα δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσουμε τη λειτουργία των μικροφώνων και την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις συσκευές ακόμη και όταν αυτές δεν είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο. Η μόνη συμβουλή που προς το παρόν δίνουν οι ειδικοί είναι να ελέγξουμε την άδεια λειτουργίας που έχουμε δώσει σε διάφορες εφαρμογές και γενικά να αποφεύγουμε να επιτρέπουμε την χρήση του μικροφώνου αν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Εννοείται ότι δημιουργούνται φόβοι για χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας των συσκευών όχι μόνο για εμπορικούς σκοπούς αλλά για παρακολούθηση της προσωπικής ζωής των χρηστών τους και την απόκτηση ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button