ΕκπαίδευσηΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Οι μαθητές του ΓΕΛ Φιλιατρών αναβίωσαν το πείραμα του Ερατοσθένη!


Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, γιορτάζοντας την ανακήρυξη του 2018 ως έτους Μαθηματικών από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διοργάνωσε για ενδέκατη συνεχή χρονιά το «Πείραμα του Ερατοσθένη στην σχολική τάξη», την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, κατά την εαρινή ισημερία.

Με τη χρήση απλών μέσων, όπως ένας χάρακας ή μία μεζούρα οι μαθητές του Λυκείου Φιλιατρών μέτρησαν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση της μετρήσεις τους υπολόγισαν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο και θα έρθουν σε επικοινωνία με τους μαθητές άλλων σχολείων με το ίδιο γεωγραφικό μήκος στην Ελλάδα, την Ευρώπη ή την Αφρική, θα ανταλλάξουν τις μετρήσεις τους, ώστε να καταλήξουν συνεργατικά στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.

Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές αναβίωσαν στην αυλή του σχολείου τους την ιστορική μέτρηση που o έκανε Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης (276 π.Χ.–194 π.Χ.) πριν από περίπου 2.250 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Ερατοσθένης με  αυτό το πείραμα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα πειράματα στην Ιστορία της Επιστήμης, μέτρησε με εξαιρετική ακρίβεια για την εποχή του, την περιφέρειά της.

Σε ανακοίνωσή του το Λύκειο Φιλιατρών αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

            Το πείραμα του Ερατοσθένη ( ένα από τα 10 πιο δημοφιλή πειράματα παγκοσμίως) πραγματοποίησαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ Φιλιατρών, υπό την επίβλεψη καθηγητών τους  και με τη συνεργασία του Λυκειάρχη τους, κατά την ημέρα της Εαρινής ισημερίας.

            Το πείραμα έχει στόχο τη μέτρηση, με απλά μέσα της ακτίνας της γης και αυτός που το επινόησε και το πραγματοποίησε πρώτος, ήταν ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος τον τρίτο αιώνα π.χ. . Μια εποχή που οι πάντες πίστευαν ότι οι η Γη είναι επίπεδη και δυο χιλιετίες πριν τον Γαλιλαίο και τον Κοπέρνικο.   

            Οι μετρήσεις μας, στον επόμενο πίνακα.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button