Αγροτικά

Οι μελισσοκόμοι σταματούν το μέλι και στρέφονται σε βασιλικό πολτό, γύρη και πρόπολη

Θετική είναι η εικόνα των προϊόντων που παράγουν οι μελισσοκόμοι στην Αργολίδα, αφού η ζήτηση που έχουν είναι σημαντική και, διατηρώντας καλές τιμές, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν αδιάθετες ποσότητες.

Βασιλικός πολτός, γύρη και πρόπολη είναι τα πιο γνωστά παράγωγα της μέλισσας και ο Μάκης Μπαϊρακτάρης, από τους πλέον έμπειρους και αξιόπιστους παραγωγούς, τονίζει στην «ΥΧ»:

«Αρκετοί μελισσοκόμοι σταμάτησαν να παράγουν μέλι και ασχολούνται με την παραγωγή των προϊόντων της μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη. Το πιο εμπορικό προϊόν είναι η γύρη, που έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση, αφού έχει πολλές φυτικές πρωτεΐνες. Δημιουργεί μεγάλη ισορροπία στον οργανισμό και δίνει μεγάλη ενέργεια, ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυτικά φάρμακα για τον προστάτη. Στο εξωτερικό, η γύρη βγαίνει σε ειδική συσκευασία ή πάει αποξηραμένη μέσα σε κάψουλες. Η τιμή της στην εγχώρια αγορά είναι 30 ευρώ το κιλό».

Σχετικά με τον βασιλικό πολτό, ο κ. Μπαϊρακτάρης αναφέρει ότι η τιμή του είναι 30 ευρώ για τα 10 γραμμάρια. «Μιλάμε για φυσικό βασιλικό πολτό και όχι για τον κινέζικο που φτιάχνουν στα εργαστήρια. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα για εξαγωγές, αφού για να βγάλεις ένα κιλό χρειάζεσαι 200 μελίσσια. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα για να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες για τις εξαγωγές».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόπολη, επισημαίνει ότι «η καλύτερη πρόπολη βγαίνει στην Πελοπόννησο και στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι το καλύτερο αντισηπτικό. Η ελληνική πρόπολη έχει ανοικτό καφέ χρώμα και έχει μία ρητινική πικρή γεύση. Η τιμή της είναι στα 80 ευρώ».

 

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button