Δήμος ΚαλαμάταςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Οι «Μουσικές του Κόσμου» επιστρέφουν και φέτος στην Καλαμάτα!

Οι «Μουσικές του Κόσμου» ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα με μια σειρά από συναυλίες, διαλέξεις και σεμινάρια αφιερωμένες στην ανθρώπινη φωνή. Η ανθρώπινη φωνή από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι και σήμερα αποτέλεσε και αποτελεί αφορμή, έμπνευση, λόγος και αιτία για τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του γήινου πολιτισμού.

Ο λόγος, η ποίηση, το τραγούδι, η προσευχή, το παραμύθι, ο θρήνος, το μοιρολόι, ο πόνος από την στιγμή της γέννησης μέχρι και το τέλος του κόσμου εκφράζονται και εκφέρονται με τον ήχο της ανθρώπινης φωνής….

Αυτός θα είναι και ο στόχος του φετινού κύκλου… «Η ανθρώπινη φωνή της μοναξιάς και της σιωπής…» όπως έγραψε το 1932 στο συννεφιασμένο Λονδίνο, ο Γιώργος Σεφέρης.

Οι  πρώτες συναυλίες του κύκλου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» όπου θα φιλοξενηθεί το φωνητικό σύνολο «Ars Musica» που έρχεται από την Γερμανία.

Ο Καλαματιανός τενόρος και μαέστρος Αλέξανδρος Τσίχλης διευθύνει το φωνητικό σύνολο που εδράζεται στο  Saerbeck/Münster του κράτους της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και θα παρουσιάσει δύο διαφορετικά προγράμματα στην Καλαμάτα.

Στην πρώτη συναυλία το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 21:00, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» το χορωδιακό σύνολο θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα θρησκευτικής μουσικής, ενώ στην δεύτερη συναυλία την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου πάλι στις 21:00, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα κοσμικής μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα.

H τιμή του εισιτηρίου θα είναι 7 ευρώ ενώ 5 ευρώ είναι το μαθητικό, φοιτητικό καθώς και για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

 

Το χορωδιακό σύνολο «Ars musica ensemble»

(Χορωδιακό Σύνολο «η τέχνη της μουσικής»)

Το φωνητικό σύνολο «Ars Musica Ensemble» (σύνολο «η τέχνη της μουσικής») ιδρύθηκε το 2004 από τον μαέστρο κύριο Αλέκο Τσίχλη και απαρτίζεται από 22 τραγουδίστριες και τραγουδιστές με έδρα το Saerbeck/Münster του κράτους της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Στόχος του συνόλου είναι η ερμηνεία χορωδιακού ρεπερτορίου όλων σχεδόν των εποχών και υψηλών απαιτήσεων.

Η ίδρυση  του «Αrs musica ensemble «, ανάγεται στην πρωτοβουλία μερικών τραγουδιστριών/τών, οι οποίοι βρέθηκαν το 2004 στο  Saerbeck  και θέλησαν να ανακαλύψουν εκ νέου το «a Cappella»  τραγούδι, σε όλες του τις τεχνοτροπίες και να το παρουσιάσουν σε ένα ενδιαφερόμενο ακροατήριο.

Το πρόγραμμα του ensemble περιέχει  ρεπερτόριο τεσσάρων αιώνων, τόσο εκκλησιαστικής/πνευματικής, όσο και κοσμικής/λαϊκής μουσικής. Η χρονική περίοδος του ρεπερτορίου εκτείνεται από τους Baldassare Donati, Orlando di Lasso,John Bennet, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Friedrich Silcher, Johannes Brahms, Felix Mendelssohn Bartholdy, Anton Bruckner, μέχρι τους μοντέρνους Lajos Bardos, Zoltan Kodaly, Randall Thompson,Arvo Part, ή Josef Swider. Στα κονσέρτα μας δεν λείπουν τα Spirituals και η  Folklor/λαϊκή μουσική. Ο μαέστρος μας, Αλέκος Τσίχλης, αναζητά συνεχώς νέες μουσικές προκλήσεις.

Από το 2006 το «Ars musica ensemble» έγινε μέλος του χορωδιακού σωματείου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, «Chorverband Nordrhein-Westfalen «. Μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε και τις τρεις βαθμίδες του φωνητικού διαγωνισμού και κέρδισε τον Μάιο του 2008 τον  τίτλο  «Μeisterchor»/Αρχιτραγουδιστική Χορωδία. Την 1.6.2013 επανέλαβε με επιτυχία τον διαγωνισμό και κέρδισε πάλι τον τίτλο «Meisterchor»για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στις 9.6.2018, λαμβάνοντας εκ νέου μέρος στον διαγωνισμό, τιμήθηκε ξανά με τον τίτλο «Maisterchor «/Αρχιτραγουδιστική Χορωδία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Έτσι, για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια βραβεύεται η εργασία αυτή με τον Ανώτατο Χορωδιακό τίτλο του κράτους Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Το ensemble διευθύνει ο μαέστρος κ.Αλέξανδρος Τσίχλης (ο οποίος ξακίνησε να τραγουδά όταν ήταν μαθητής στη χορωδία του ΟΡΦΕΑ Καλαμάτας)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button