Οικονομία

Οι ξένοι πρωταγωνιστές στην αγορά των ακινήτων: Τι και πού αγοράζουν

Σε συγκεκριμένες περιοχές και κατηγορίες ακινήτων, οι οποίες διαθέτουν επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσελκύουν ζήτηση, κυρίως από χρήστες και επενδυτές από το εξωτερικό, αποδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος η αύξηση της ζήτησης και η ενίσχυση των τιμών που καταγράφεται στην αγορά του real estate.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του mononews.gr, την Τήνο επιλέγουν κυρίως Ιταλοί και Γάλοι και την Αμοργό ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία καθώς και αλλοδαποί από την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία. Ενδιαφέρον δείχνουν Σουηδοί, Δανοί και Τούρκοι.

Ειδικά στις αγοραπωλησίες κατοικιών, Κινέζοι, Ρώσοι, Ισραηλινοί, Τούρκοι και Ευρωπαίοι πρωταγωνιστούν, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, από τα πιστωτικά ιδρύματα, κατά τη διάρκεια του 2018 η καθαρή εισροή κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές αυξήθηκε κατά 172,1% σε σχέση με το 2017 (2017: 86,5%, 2016: 45,3%), ενώ στους τρεις πρώτους μήνες του 2019 καταγράφηκε επίσης σημαντική αύξηση κατά 130% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σε έκθεσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης για κατοικία και νέους επαγγελματικούς χώρους θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης, την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτά ο κ. Μπάκας προσθέτει την ανάγκη επιστροφής των τραπεζών στην παροχή δανείων για την απόκτηση ακινήτων από τους Έλληνες ενδιαφερόμενους.

Βάσει των στοιχείων – εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2019, στο σύνολο της χώρας, ήταν αυξημένες κατά 4,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Από την ανάλυση των στοιχείων με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων τόσο για το α’ τρίμηνο του 2019 όσο και για το σύνολο του 2018 ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία είχαν καταγραφεί και οι μεγαλύτερες μειώσεις κατά την περίοδο της κρίσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button