Αγροτικά

Οι προκλήσεις της φετινής Agrotica

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι ετήσιοι ρυθμοί αποεπένδυσης σε πάγια κυμαίνονται στο 3%, πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν ότι η φετινή Agrotica θα σηματοδοτήσει μία πορεία ανάκαμψης.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα επισκεφτούν την έκθεση απλά και μόνο για να δουν, αλλά και για να κλείσουν συμφωνίες για σύγχρονους εξοπλισμούς και μηχανήματα, αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες βέλτιστης αξιοποίησής τους. Όλα αυτά για δύο λόγους.

Αφενός, γιατί η δράση του ΠΑΑ, που ταυτίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, δηλαδή τα Σχέδια Βελτίωσης, βρίσκεται ένα βήμα πριν από τις τελικές εγκρίσεις. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η δυναμική που προσδίδει η προετοιμασία του νέου ΠΑΑ για την περίοδο 2021-2027. Προετοιμασία που έχει να κάνει με τη νέα ΚΑΠ και την υποχρεωτικότητα που έχουν πλέον δράσεις όπως η συνεργασία για την προώθηση της καινοτομίας, οι κοινές δράσεις των παραγωγών, η παροχή συμβουλών, η κατάρτιση και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αφετέρου, γιατί όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές, μαζί με αυτές και η ΚΑΠ, εισέρχονται πλέον στην εποχή της «Πράσινης Συμφωνίας», του «Green Deal», της αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γίνει «κλιματικά ουδέτερη» σε κάποια χρόνια, αποφάσισε σε μία δεκαετία να εκπέμπει 50%-55% λιγότερους ρύπους.

Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, κινητοποίηση συνολικών επενδύσεων ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Σημαίνει ότι τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ, για παράδειγμα, θα υποχρεώνουν σε νέες καλλιεργητικές επιλογές, εξορθολογισμό και περιορισμό της χρήσης πολλών εισροών, αξιοποίηση έξυπνων καινοτομιών και της σύγχρονης γνώσης, καθώς και στοχευμένες παραγωγικές κινήσεις από την πλευρά των αγροτών.

Ορθά οι αγρότες της Ευρώπης ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος. Ορθά ισχυρίζονται ότι όπως οι ίδιοι διασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια της Ευρώπης, πρέπει και αυτή να τους εξασφαλίσει το αύριο, με την υιοθέτηση πολιτικών που χρηματοδοτούνται με επάρκεια. Το βέβαιο είναι ότι σε όλες τις μεγάλες αλλαγές οι πιο προετοιμασμένοι, όσοι γνωρίζουν περισσότερα, είναι αυτοί που συνήθως επωφελούνται περισσότερο.

Σίγουρα, η Agrotica αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό σε αυτό το μεγάλο ταξίδι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button