Τοπικά Νέα

Οι 8μηνίτες «έφτασαν» στα Δασαρχεία, αλλά δε μπορούν να αξιοποιηθούν

Υπηρεσία άρχισαν να… αναλαμβάνουν τα περίπου 100 άτομα που προσελήφθησαν στη Μεσσηνία με 8μηνες συμβάσεις από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά εν… αγνοία των Δασαρχείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
Η προκήρυξη είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες, με το υπουργείο να καταρτίζει μόνο του τις λίστες με τις ειδικότητες και με τα Δασαρχεία σε όλη την Ελλάδα να μαθαίνουν μετά την προκήρυξη τις ειδικότητες που θα απασχοληθούν στις υπηρεσίες τους. Σε αντίθεση με τους Δήμους που ρωτήθηκαν τι ειδικότητες είχαν ανάγκη να προσληφθούν.
Έτσι, οι υπηρεσίες των Δασαρχείων έχουν βρεθεί με δεκάδες άτομα που δεν ξέρουν ούτε τι να κάνουν ούτε πώς να τα απασχολήσουν.

Δεκάδες 8μηνίτες
Για παράδειγμα στο Δασαρχείο Καλαμάτας, από την Τετάρτη, παρουσιάσθηκαν τα πρώτα 41 άτομα και συγκεκριμένα 4 διοικητικοί υπάλληλοι, 2 δασοπόνοι και 35 εργάτες. Την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουν υπηρεσία και οι υπόλοιποι, που περίπου είναι άλλοι 15 εργάτες.
Περίπου 40 άτομα προσελήφθησαν με τις 8μηνες συμβάσεις στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας.
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι τα Δασαρχεία θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουν με δύο εβδομάδες θεωρητική εκπαίδευση και μία εβδομάδα πρακτική! Εν μέσω, λοιπόν, θερινής περιόδου οι ελάχιστοι υπάλληλοι των Δασαρχείων θα πρέπει να αφιερώσουν ένα μήνα για την εκπαίδευση των 8μηνιτών για την αντιπυρική προστασία!

Ούτε όρθιοι!
Στα δε μικρά Δασαρχεία, όπως της Κυπαρισσίας, που στεγάζεται σε ελάχιστο χώρο, δεν μπορεί ούτε… όρθιους να φιλοξενήσουν τους νεοπροσληφθέντες!
Από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρο ότι τα Δασαρχεία δε διαθέτουν εξοπλισμό και εργαλεία για να εφοδιάσουν τόσα άτομα, ώστε να μπορούν να εργασθούν.
Το πρόγραμμα, βέβαια, προβλέπει ότι το κόστος των μέσων ατομικής προστασίας των εργατών/τριών (ΜΑΠ), των εργαλείων και του απαιτούμενου εξοπλισμού αυτών για την εκτέλεση των εργασιών, καθώς και τα καύσιμα, τα λιπαντικά και τις δαπάνες της προμήθειας ανταλλακτικών, επισκευής-συντήρησης των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί κ.λπ., θα καλυφθούν από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου! Ωστόσο, το «Πράσινο Ταμείο» για τη συντήρηση των δασικών δρόμων του Ταϋγέτου διέθεσε στο Δασαρχείο Καλαμάτας το αστρονομικό ποσό των 18.000 ευρώ!
Υπό διαφορετικές βέβαια συνθήκες τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν τεράστιο έργο στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πάσχουν σημαντικά και από εξειδικευμένο προσωπικό και από εξοπλισμό, ακόμα και σε λειτουργικά έξοδα που αφορούν στη λειτουργία μηχανημάτων και τη μετακίνησή τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button