Εκπαίδευση

Ολοταχώς προς άνοιγμα δημοτικών σχολείων και παιδικών σταθμών την 1η Ιουνίου

Το Σαββατοκύριακο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και την Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Το σενάριο που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή θέλει την επαναλειτουργία των σχολείων την 1η Ιουνίου -σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα- και το άνοιγμα των παιδικών σταθμών.

Εφόσον ληφθεί η απόφαση επαναλειτουργίας, θα είναι για το διάστημα 1-30 Ιουνίου, ενώ τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι αυτά που έχουν ληφθεί και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, δηλαδή όχι περισσότεροι από 15 μαθητές ανά τάξη, τήρηση απόστασης ασφαλείας 1,5 μέτρων συμπεριλαμβανομένων των θρανίων.
Πράγματι, η 1η Ιουνίου είναι πλέον η πιο πιθανή ημερομηνία, για την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως υπογράμμισε, τις τελικές αποφάσεις, θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις που θα υπάρξουν από τους λοιμωξιολόγους. «Αυτή την στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε, «όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούν σε αυτό». Υπενθυμίζεται, ότι μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Θετικός για άνοιγμα και ο πρωθυπουργός

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα παιδιά στην τάξη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας το πρωί της Παρασκευής, μέσω τηλεδιάσκεψης, με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα μαθήματα εξ αποστάσεως: «Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το παιδί στην τάξη, γι’ αυτό και σταδιακά έχουμε δρομολογήσει την επιστροφή στα σχολεία, τώρα που επιδημιολογικά οι ειδικοί μας επιτρέπουν να το κάνουμε, αλλά πάραυτα μάθαμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης και για τη σημασία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση παρέχοντας εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό».

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο σενάριο, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αντιπροτείνουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα μόνον για την Ε΄ και την ΣΤ΄ του δημοτικού και η χρονιά για το νηπιαγωγείο και τους παιδικούς σταθμούς να τελειώσει εδώ. Το σκεπτικό αυτής της εισήγησης είναι αντίστοιχο, αυτού της λειτουργίας του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ότι δηλαδή, τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού μπορούν να προσέξουν και μπορούν να μείνουν σπίτι κάποιες ώρες αν χρειαστεί, χωρίς τη φροντίδα των παππούδων και των γιαγιάδων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει την τελική εισήγηση των ειδικών για να αποφασίσει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία το άνοιγμα των σχολείων και παιδικών σταθμών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να εξηγεί επισήμως ότι η σημασία της επαναλειτουργίας του δημοτικού δεν είναι μόνο εκπαιδευτική, αλλά και μη εκπαιδευτική (κοινωνικοποίηση των παιδιών, ένταξη στην τάξη μετά από μεγάλο διάστημα απομόνωσης κλπ).

Και άλλες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι έχει σημασία ο Σεπτέμβριος να βρει όλο το σύστημα καλά προετοιμασμένο και διαβεβαιώνουν ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί, χωρίς το πράσινο φως των ειδικών, όπως έχει γίνει ως τώρα σε όλα τα βήματα άρσης των περιορισμών που έχουν ληφθεί.
Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button