Κόσμος

Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα στα γερμανικά αντιαεροπορικά πυροβόλα «Gepard»

«Κοντά στην κοινότητα Νοβοπάβλιβκα, στην περιφέρεια Μικολάιφ, καταστράφηκε άρμα μάχης που είχε προμηθεύσει η Γερμανία στο καθεστώς του Κιέβου, το αντιαεροπορικό σύστημα Γκέπαρντ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να παραδώσει συνολικά 30 τέτοια τεθωρακισμένα (Flugabwehrkanonenpanzer Gepard) στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, έχουν σταλεί πέντε ως αυτό το στάδιο. Η ουκρανική πλευρά έχει επιβεβαιώσει την άφιξη των τριών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει επίσης την καταστροφή αρκετών φορτηγών με συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων, γνωστών με την ονομασία HIMARS, που έστειλαν στις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ, 6 από τα 16 συστήματα του τύπου αυτού καταστράφηκαν ως τις αρχές του μήνα. Ουάσινγκτον και Κίεβο το διαψεύδουν.

Ουκρανία: Ο πόλεμος χρειάζεται να τελειώσει πριν από τον χειμώνα

Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε χθες ότι το Κίεβο πρέπει να τελειώσει τον πόλεμο με τη Ρωσία προτού έρθει ο χειμώνας.

Σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε ο Αντρίι Γιέρμακ στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές και τα συστήματα θέρμανσης.

Ο ρωσικός στρατός ήδη πλήττει υποδομές, προειδοποίησε. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε (…) ο πόλεμος να τερματιστεί περί τα τέλη του φθινοπώρου».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και οδεύει να συμπληρώσει έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιέρμακ, ο ουκρανικός στρατός κάνει ό,τι μπορεί για να ανακαταλάβει εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Όσο περισσότερο ο ρωσικός στρατός οχυρώνει τις θέσεις του τόσο πιο δύσκολο γίνεται το καθήκον των στρατευμάτων του Κιέβου, αναγνώρισε.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Δεν υπάρχει σήμερα καμιά ένδειξη ότι θα αρχίσουν σύντομα συνομιλίες για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη μέσω διαπραγματεύσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button