Αγροτικά

Ούτε τα έξοδα δεν καλύπτουν οι σημερινές τιμές στο ελαιόλαδο

Με το αριστερό μπαίνει στη νέα χρονιά η αγορά ελαιολάδου μετά τη γιορτινή απραξία, καθώς οι τιμές παραμένουν σε ελεύθερη πτώση, προκαλώντας πλέον στους παραγωγούς έντονη ανησυχία ακόμα και για την κάλυψη των εξόδων τους.

Παράλληλα, τον δικό τους αγώνα δίνουν οι παραγωγοί της Κρήτης, μετρώντας σημαντικές απώλειες από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του καιρού, ιδίως των εντομολογικών και μυκητολογικών ασθενειών που αυτός έφερε, αναζητώντας κάποιας μορφής αποζημίωση.

Στην περιοχή των Μολάων Λακωνίας έχει ολοκληρωθεί το 70% της συγκομιδής, με την τιμή των 3 ευρώ να είναι «άπιαστη» πλέον για τον παραγωγό, σύμφωνα με τον Νίκο Γραμματικάκη, πρόεδρο της ΚΑΣΕΛ. Στη γειτονική Μεσσηνία, το έξτρα παρθένο της περιοχής κινείται στα 2,20 ευρώ/κιλό, όταν το κόστος ανέρχεται στα 1,70-2 ευρώ, σύμφωνα με τον Λάζαρο Σύρνο, πρόεδρο του ΑΣ Κορυφασίου στην Πυλία.

Οι τιμές για την περιοχή ξεκίνησαν από τα 3,20 ευρώ για το Μαυρολίσιο λάδι και στα μέσα Νοέμβρη κατέβηκαν στα 2,50-2,70, οπότε ξεκίνησε και η Κορωνέικη ποικιλία. «Εμείς τουλάχιστον πιάσαμε κάποια τιμή στην αρχή, οι συνάδελφοι της Άνω Μεσσηνίας, που είναι στο 50% της παραγωγής, με τι ψυχολογία θα δουλέψουν;», αναρωτιέται ο ίδιος, αποδίδοντας την πτώση στις πιέσεις που ασκούνται από τις παραγωγές της Ισπανίας (ποσότητες της οποίας το αμερικανικό εμπάργκο έστρεψε στην ευρωπαϊκή αγορά), της Ιταλίας, της Τυνησίας, αλλά και της Πορτογαλίας, η οποία έχει μπει δυναμικά.

Μόνο οι ντόπιοι παρόντες στην Κρήτη

Από τους 80.000 τόνους που ανέμενε αρχικά η Κρήτη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή, μέχρι στιγμής έχει παράξει περίπου 37.000 τόνους, με το 95% των παραγωγών να έχουν συγκομίσει, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρο Χιλετζάκη.

Ο μέσος όρος των οξέων κυμαίνονται στο 1,8 και οι τιμές για το βιομηχανικό προϊόν κινούνται μεταξύ 1 και 1,5 ευρώ/κιλό, ενώ για το έξτρα παρθένο, που αφορά μικρές ποσότητες στο νησί, κινείται στα 2,20-2,50 ευρώ. «Οι Ιταλοί και οι έμποροι άλλων περιοχών παραμένουν άφαντοι και το εμπορικό παιχνίδι στο νησί στηρίζουν μόνο οι ντόπιοι τυποποιητές», αναφέρει ο ίδιος στην «ΥΧ».

«Είναι αναγκαία η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου, αλλιώς φοβόμαστε ότι το προϊόν θα έχει την τύχη της κρητικής σταφίδας» τονίζει, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Ένωσης Ηρακλείου, που υιοθέτησαν και οι υπόλοιπες ενώσεις της Κρήτης.

Παράλληλα, η Ομάδα Αμπελουργών Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, στην οποία είναι αντιπρόεδρος, έχει καταθέσει πρόταση στο ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις τριών κατηγοριών: Μέσω ΕΛΓΑ, σε ό,τι αφορά τις χαλαζοπτώσεις, μέσω του Κανονισμού της ΕΕ, για το οποίο έχει συσταθεί ειδική επιτροπή από πλευράς υπουργείου, αλλά και μέσω de minimis, κάτι για το οποίο αναμένουν ακόμη την απάντηση του υπουργού, όπως ανέφερε.

Η τελευταία κατηγορία αφορά τους παραγωγούς που έγραψαν απώλεια εισοδήματος λόγω της χαμένης εμπορικής αξίας που έφεραν οι απώλειες και η υποβάθμιση του προϊόντος.

Διμερή διάλογο με ΗΠΑ για κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο ζητούν οι Ισπανοί

Να διαπραγματευθεί απευθείας και «χωρίς καθυστέρηση» με τις ΗΠΑ την κατάρτιση ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από την εμπορία του ελαιολάδου, καλεί η Ένωση Βιομηχανιών Τυποποιητών και Εξαγωγέων Ελαιολάδου της Ισπανίας (ΑSOLIVA) τον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με την ASOLIVA, «θα φέρει μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με αναμφίβολα θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην εμπορία του προϊόντος».

Κάτω έως 30% από πέρυσι οι τιμές

Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγού στο ξεκίνημα του έτους κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 20%-30% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφουν τα παρατηρητήρια τιμών Poolred και Infaoliva, η τιμή λίτρου για το έξτρα παρθένο κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,10 ευρώ, μειωμένη κατά 20%-30%. Στο 1,75 ευρώ κινείται το παρθένο (-24%) και 5 λεπτά φθηνότερα έρχονται τα λαμπάντε, με μείωση που υπερβαίνει το 20% από πέρυσι και πολύ μεγαλύτερη από το ξεκίνημα του 2018, οπότε και οι τιμές όλων των κατηγοριών υπερέβαιναν τα 3,3 ευρώ/λίτρο.

Την ίδια στιγμή, μικρή χαρακτηρίζεται η αποτελεσματικότητα του μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης της ΕΕ, αφού κατά τις δύο πρώτες περιόδους προσφορών αποσύρθηκαν από την αγορά μόλις 21.000 τόνοι, όταν οι Συνεταιρισμοί της Ανδαλουσίας, όπως αναφέρει το EfeAgro, εκτιμούν ότι θα έπρεπε να αποσυρθούν 200.000 τόνοι για να είναι αποτελεσματικό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button