Πελοπόννησος

Ο «άγνωστος» καταρράκτης της Πελοποννήσου με όνομα που θυμίζει… θαλασσινό μεζέ – Δείτε ποιος είναι…

«Κρυμμένος» σε μια πυκνόφυτη πλαγιά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την περίφημη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στη Μεσσηνία, ο καταρράκτης Καλαμάρη αποτελεί τον μυστικό επίγειο παράδεισο του νομού.

Πρόκειται για έναν μικρό καταρράκτη σε μια πυκνόφυτη πλαγιά που αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα μικρού υδάτινου οικοσυστήματος. Το ύψος του είναι περίπου 20 μέτρα, ενώ σχηματίζει μια μικρή ρηχή λιμνούλα, μέσα στην οποία ζούνε πολλά αμφίβια και έντομα του νερού.

Σε όλη τη διαδρομή μέσα στο μονοπάτι αλλά και στους γύρω λόφους, ανακαλύπτει κανείς πολλά σημαντικά φυτά. Από αυτά ξεχωρίζουν το αγριόσκορδο Allium callimischon, το κολχικό Colchicum parlatoris, ο κρόκος Crocus boryi, το λυχναράκι Biarum tenuifolium, η νεραγκούλα Ranunculus millii, η Scilla autumnalis, ο νάρκισσος Narcissus serotinus, ο σπάνιος γάλανθος Galanthus reginae-olgae, η ίριδα Iris tuberosus, η Calamintha nepeta, ο Stachys canescens, το κυκλάμινο Cyclamen peloponnesiacum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus fruticosus και οι ορχιδέες Limodorum abortivum, Neotinea lactea, Orchis  papilionacea, Himantoglossum robertianum, Ophrys argolica, O. speculum, O. herae, O. mammosa, O. leucadica, O. ferrum-equinum, O. spruneri και O. tenthrendinifera.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά πουλιά του δάσους και των αγροτικών περιοχών. Στη λίμνη βλέπει κανείς σχεδόν μόνιμα την σταχτοσουσουράδα να ψάχνει για μικρά έντομα, ενώ συνέχεια ακούγεται το τραγούδι των αηδονιών. Άλλα πουλιά είναι η γερακίνα, το ξεφτέρι, ο γκιώνης, ο χουχουριστής, ο συκοφάγος, το γιδοβύζι, η κιτρινοσουσουράδα, ο τρυποφράχτης, ο κοκκινολαίμης, ο μαυρολαίμης, η τσίχλα, ο κοκκινοκεφαλάς, ο κότσυφας, ο μαυροτσιροβάκος, ο τσαλαπετεινός, ο θαμνοφυλλοσκόπος, ο σταχτομυγοχάφτης, ο δεντροτσοπανάκος, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο καλόγερος, ο αιγίθαλος, ο αετομάχος, κ.ά.

Κοντά στον καταρράκτη και τη λίμνη ζούνε κρασπεδωτές και μεσογειακές χελώνες, γραικοβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, πρασινόφρυνοι, πελοποννησιακές σαύρες, τρανόσαυρες, κεφαλλονίτικα κονάκια, νερόφιδα, αγιόφιδα, ενώ στη περιοχή υπάρχουν και στεριανοί κάβουρες. Από τα θηλαστικά συναντά κανείς αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, σκατζόχοιρους και πολλά είδη νυχτερίδων. Πολύ σημαντική είναι η παρουσία στη κοιλάδα του Καλάμαρη του σπάνιου τσακαλιού που φαίνεται να επανακάμπτει στη περιοχή. Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα έντομα της λίμνης, όπως πολλά είδη από πεταλούδες και λιβελούλες, έντομα του γένους Gerris και πολλά ακόμα, καθώς κανείς μπορεί, πολύ εύκολα, να τα παρατηρήσει με τις ώρες.

naturagraeca.com

Πως θα πάτε:

Kοντά στην Γιάλοβα, υπάρχει μια πινακίδα που οδηγεί προς «Σχοινόλακκα», ακούοντας τον δρόμο υπάρχει σχετική πινακίδα για τον καταρράκτη «Καλαμάρη». Στο σημείο που θα αφήσετε το αυτοκίνητο ξεκινά ένα μονοπάτι, περίπου 15 λεπτά περπάτημα, μέχρι να φτάσετε στον καταρράκτη.

Δείτε εικόνες:

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button