Δήμος Πύλου - Νέστορος

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος στο “Μessinia forum”

Με το στρογγυλό τραπέζι των δημάρχων της Μεσσηνίας έκλεισε χθες Κυριακή βράδυ το «Μεσσηνία forum» για την εστίαση, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα που οργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, στο Μέγαρο χορού στην Καλαμάτα. Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου κάλεσε όλους τους σπουδαστές των σχολών της Καλαμάτας να αφήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, για να έχουν μία ευκαιρία εκπαίδευσης και «γνωριμίας» με το γνωστό εστιατόριο του, το «Βαρούλκο». Η πρόταση του έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τους σπουδαστές του τομέα της εστίασης, σχετικά με την ασφάλιση, τις υποτροφίες και τη βελτίωση του επιπέδου των σπουδών τους. Πρόσθεσε ότι «θέλουμε κοντά μας στην τοπική αυτοδιοίκηση» και πρότεινε να γίνει μια «χαρτογράφηση» των τοπικών προϊόντων, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση του Συλλόγου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε πως «οφείλουμε να διαχωρίζουμε την Ελληνική κουζίνα με τη Μεσογειακή και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο τόπος μας πρέπει να γίνει προορισμός ελληνικής γαστρονομίας». Έθεσε στο τραπέζι το δημογραφικό πρόβλημα διότι όπως είπε, από αυτό ξεκινούν όλα, καθώς το 2050 η χώρα μας θα είναι μία χώρα γερόντων, με το μισό πληθυσμό της να είναι πάνω από 55. Μίλησε για την λανθασμένη εντύπωση ότι όλα τα παιδιά πρέπει να γίνει επιστήμονες και ζήτησε και αυτός από τη μεριά του ενίσχυση και κίνητρα για τις οικογένειες και για την εκπαίδευση.
Αρχικά ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την ανάπτυξη της περιοχής όπως για παράδειγμα στην ένταξη της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Είπε πως χρειάζονται κίνητρα για όλες τις οικογένειες, αλλά και για τις επιχειρήσεις και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να κάνουμε τα πάντα για να προβάλει τον τόπο.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε σε μία σημαντική εξέλιξη για την περιοχή του, που αφορά την τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου και σχολίασε πως οι δήμαρχοι πολλές φορές δεν έχουν χρόνο για μακροπρόθεσμους στόχους γιατί ασχολούνται με τα μικρά καθημερινά προβλήματα των πολιτών.


Εκ μέρους του Δήμου Πύλου – Νέστορος ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας μίλησε στο πολυπληθές κοινό και με τις δύο του ιδιότητες. Συμφώνησε και εκείνος πως το δημογραφικό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας μας αυτή τη στιγμή και πως είναι δύσκολο να μείνουν – ειδικά στην επαρχία – οι νέοι, τη στιγμή που οι υποδομές υγείας πρόνοιας και παιδείας δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι. ‘Οσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, ο ίδιος χαρακτηριστικά σχολίασε πως «δεν μας ενδιαφέρει να αποδείξουμε ότι η σταφίδα είναι καλύτερη από το γκότζι μπέρι, γιατί πιστεύουμε στην αξία όλων των προϊόντων». Ως πολύ σημαντική παράμετρο ανέφερε και την κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει τη ζωή μας. Μίλησε για εκείνους που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον για να οικοδομήσουν ή για να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και έκανε σαφές πως «εμείς οφείλουμε να το διατηρήσουμε έτσι όπως είναι στο διηνεκές”. Αναφέρθηκε επίσης και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κορώνης το οποίο είχε φτιαχτεί το 1832 – ένα από τα 5 πρώτα στη χώρα – και που από το 2008 δεν επέτρεπε να βγει καμία άδεια. Τώρα τελειώνει η διαδικασία της αναθεώρησης του, πράγμα που θα δώσει και αυτό μία ώθηση στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της περιοχής. «Μιας περιοχής όμως, που δυστυχώς δεν έχει σταθμό ΕΚΑΒ και δεν έχει περιφερειακό ιατρείο!» πρόσθεσε. Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, είπε ότι όντως το πρόβλημα είναι τεράστιο και μέσω αυτής της ευκαιρίας ευχαρίστησε όλες αυτές τις οικογένειες των αλλοδαπών υπαλλήλων που τόσα χρόνια στηρίζουν τις επιχειρήσεις της περιοχής. Σχολίασε πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν ενταχθεί πλήρως μέσα στο κοινωνικό σύνολο και προσφέρουν τα μέγιστα στη χώρα μας. Πρόσθεσε πως θεωρεί λογικό το να μη θέλουν να μείνουν και το χειμώνα οι εργαζόμενοι σε μία τουριστική περιοχή, αφού ο πληθυσμός είναι πάρα πολύ μικρός και η τρόπος ζωής εντελώς διαφορετικός από τους καλοκαιρινούς μήνες. «Φοβάμαι πως η Μεσσηνία σε λίγα χρόνια θα είναι μόνο η Καλαμάτα και εμείς απλώς θα είμαστε κάποιοι «δορυφόροι» της, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα” εξήγησε.
Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αναφέρθηκε από όλους τους ομιλητές, ήταν το μεγάλο κόστος των διοδίων από την Αθήνα μέχρι την Καλαμάτα, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επισκέπτες. Ο κ. Λαζάρου υπογράμμισε την ποιότητα των τοπικών μας προϊόντων και πρότεινε όμως να τα δούμε και να τα μαγειρέψουμε με αλλιώτικους τρόπους.


Η συζήτηση έκλεισε με τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο όποιος είπε ότι οι 3 τομείς που θα πρέπει να εστιάσει ο κλάδος, είναι η απασχόληση, η επιμόρφωση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών. Μία συνεργασία που θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις, κανόνες και δικαιώματα για όλους.

Τη βραδιά συντόνισε εκ μέρους του ΣΕΜ ο Γιάννης Κολοβός και παρουσίασε η φιλόλογος Δήμητρα Δημοπούλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button