Αγροτικά

Ο κακός καιρός «έφτιαξε» τις τιμές στα τρία χειμωνιάτικα κηπευτικά

Οι μικρότερες φυτεύσεις και τα προβλήματα που προκάλεσε ο καιρός κυρίως στις πρώιμες «αποδίδουν» καλές τιμές μέχρι τώρα στα τρία κραταιά χειμωνιάτικα κηπευτικά, μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι. Οι παραγωγοί μιλούν για μια ικανοποιητική σεζόν μέχρι στιγμής, και εμφανίζονται αισιόδοξοι ενόψει των νέων φυτεύσεων και των αποδόσεων του χειμώνα… καιρού επιτρέποντος.

Ανέβασε ταχύτητες το μπρόκολο

«Οι παραγωγοί βάζουν μπρόκολο… σαν τρελοί» είναι η χαρακτηριστική διατύπωση του φυτωριούχου Μιχάλη Κούτρα, από τη Χαλκίδα. Και αυτό, όπως μας είπε, δεδομένου ότι μέχρι και πριν από 15 ημέρες κινήθηκε στα επίπεδα του 1 ευρώ για τους καλλιεργητές. Τις τελευταίες μέρες αποκλιμακώθηκε σταδιακά η τιμή και κινείται γύρω από τα 60 λεπτά περίπου, καθώς η καλοκαιρία έφερε μαζεμένες ποσότητες και υπάρχει πληθώρα στην αγορά. Ο ίδιος διαπιστώνει αυξημένη ζήτηση και για τις νέες φυτεύσεις που αφορούν ποικιλίες των 75 ημερών.

Στα 65-70 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή για τους παραγωγούς της περιοχής του Μαραθώνα, οι οποίοι διαθέτουν σε εμπόρους και σούπερ μάρκετ, έχοντας κρατήσει πάνω από 1 ευρώ, μέχρι και 1,2 το κιλό, μέχρι πριν από 15 μέρες περίπου, μας είπε ο Νίκος Μπουκουβάλας, ο οποίος διατηρεί φυτώριο και έχει και καλλιέργειες. Οι φυτεύσεις συνεχίζονται αμείωτα, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα στρεμματικά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα σούπερ μάρκετ πωλούν σε τιμή σχεδόν τριπλάσια από εκείνη του παραγωγού, φτάνοντας το 1,9 ευρώ το κιλό πριν από δύο ημέρες, συντηρώντας το μπρόκολο ως το πιο κερδοφόρο γι’ αυτά χειμερινό κηπευτικό. «Το σούπερ μάρκετ από κάπου χάνει για να κερδίσει από κάπου αλλού. Από το μπρόκολο κερδίζει», σχολίασε ο Μιχάλης Κούτρας, ενώ ο Νίκος Μπουκουβάλας σημείωσε πως «τα σούπερ μάρκετ αξιοποιούν τη φήμη του μπρόκολου ως υψηλής θρεπτικής αξίας, κατάλληλου για υγιεινή διατροφή κ.λπ.»

 Στο 1-1,5 ευρώ στη λαϊκή το κουνουπίδι

Με καλές αποδόσεις και μειωμένες φυτεύσεις, το κουνουπίδι ξεκίνησε με 80-90 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, για να διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες στα 55-60 λεπτά, καθώς αυξήθηκαν οι ποσότητες λόγω της καλοκαιρίας, στον Μαραθώνα, σύμφωνα με τον Νίκο Μπουκουβάλα.

kounoupidi«Μέχρι τώρα, οι ποσότητες ήταν μειωμένες και μέσα στη λαϊκή, οπότε ήταν λογικό να είναι αυξημένες οι τιμές. Πάντα αυτή την εποχή, μετά από κάποιους νοτιάδες, Οκτώβρη και Νοέμβρη, υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή και οι τιμές πέφτουν. Έτσι έγινε και φέτος, αλλά όχι στα χαμηλά επίπεδα που είχαμε πέρσι και πρόπερσι», σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέξανδρος Βάρσος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ξεκινάμε το κουνουπίδι από 1,5 ευρώ το κιλό και το φτάνουμε μέχρι 70-80 λεπτά, αλλά ο μέσος όρος είναι 1-1,5 ευρώ για τις περισσότερες ποσότητες, ενώ πέρσι μπορεί να πήγαινε 50 λεπτά το κιλό ή 1 ευρώ το κομμάτι για να ξεπουλήσουμε».

Οι φυτεύσεις έχουν ολοκληρωθεί για το κουνουπίδι στον Μαραθώνα, μειωμένες κατά 35%, όπως μας είπαν οι παραγωγοί, λόγω της περσινής κακής χρονιάς, και ανάλογα με το πόσων ημερών είναι θα βγαίνουν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο.

Στη Χαλκίδα, από την άλλη, σύμφωνα με τον φυτωριούχο, Μιχάλη Κούτρα, σταματούν από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη και οι παραγγελίες που έχει από παραγωγούς είναι από μέσα Δεκέμβρη και έπειτα. Όπως διαπιστώνει ο ίδιος, «περισσότερα φυτεύουν οι καλλιεργητές που τροφοδοτούν σούπερ μάρκετ και εμπόρους. Οι λαϊκατζήδες βάζουν λίγα φυτά για να καλύψουν τις πωλήσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για το λάχανο».

Μειωμένες έως και 50% οι φυτεύσεις στο λάχανο

Μετά τα 45 λεπτά που έπιασε το πρώιμο λάχανο, τώρα κινείται στα 27-28 λεπτά στον παραγωγό, αποτυπώνοντας την αύξηση της παραγωγής αυτή την περίοδο, μας είπε ο κ. Μπουκουβάλας. Γενικά, οι σπορές φέτος είναι μειωμένες στο συγκεκριμένο είδος, περισσότερο από το μπρόκολο και το κουνουπίδι, περίπου κατά 50% σε σχέση με πέρσι, γιατί πέρσι ήταν απογοητευτική η τιμή του.

Στη λαϊκή, το λάχανο «ξεκινάει από τα 80 λεπτά και πέφτει μέχρι τα 60, ενώ πέρσι και πρόπερσι την ίδια εποχή είχαμε και 40 και 50 λεπτά το κιλό ή 1 ευρώ το κομμάτι», τονίζει ο κ. Βάρσος. «Αυτό είναι ενδεικτικό», όπως εξηγεί, «του ότι μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν αρχίσει να βγαίνουν μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά σε κάθε περίπτωση λιγότερες από πέρσι που είχαμε υπερπληθώρα».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button