Κόσμος

Ο Λευκός Οίκος δεν ήταν πάντοτε λευκός -Πώς και γιατί έβαψαν και ονόμασαν έτσι την προεδρική κατοικία στις ΗΠΑ

Κι όμως ο Λευκός Οίκος δεν αποκαλούνταν εξ’ αρχής έτσι και πήρε το όνομα με το οποίο είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αποτελεί το επίκεντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Για την ακρίβεια, ο Λευκός Οίκος υπήρξε για χρόνια το μεγαλύτερο σπίτι στις ΗΠΑ. Την κατασκευή του ξεκίνησε ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, που επέβλεπε από κοντά την ανέγερσή του, το 1792. Ωστόσο, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έμεινε στο ιστορικό κτίριο, ήταν ο Τζον Άνταμς, το 1800.

Το κτίριο, επιβίωσε δύο φορές από καταστροφική φωτιά, μία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1812 και άλλη μία έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στην Δυτική πτέρυγα το 1929.

Το αρχικό σχέδιο για τον Λευκό Οίκο όπως σχεδιαζόταν να χτιστεί πίσω στο 1792
Το αρχικό σχέδιο για τον Λευκό Οίκο όπως σχεδιαζόταν να χτιστεί πίσω στο 1792 / Φωτογραφία: AP Photos

Από προεδρική κατοικία ονομάζεται Λευκός Οίκος

Αποκαλείται επίσης προεδρικό μέγαρο, προεδρική κατοικία ή διοικητική κατοικία. Για την ακρίβεια, παρά το γεγονός πως η αναφορά του ονόματος Λευκός Οίκος απαντάται σποραδικά και πριν τον 20ο αιώνα, αλλά και σε δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου τις πρώτες δεκαετίες αυτού, επισήμως η προεδρική κατοικία αποκαλούνταν «διοικητική κατοικία». Ήταν ο πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ που αποφάσισε την μετονομασία του.

Ο μύθος θέλει τον Λευκό Οίκο να πρωτοβάφεται λευκός για να καλύψει τα σημάδια από τη φωτιά των Βρετανών στρατιωτών που έκαψαν το κτίριο κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1812.

Εικόνα του Λευκού Οίκου κάτω από έναν χρωματιστό ουρανό
Εικόνα του Λευκού Οίκου κάτω από έναν χρωματιστό ουρανό / Φωτογραφία: Shutterstock

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με την επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, το κτίριο απέκτησε ένα ελαφρώς ωχρό χρώμα από το 1798, χάρη στο διάλυμα που χρησιμοποιήθηκε τότε για να βαφτεί το εξωτερικό του και να προστατευτεί το κτίσμα από την υγρασία και τον παγετό τους χειμερινούς μήνες.

Το 1901, ο πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ ονόμασε και επίσημα την Διοικητική Κατοικία, Λευκό Οίκο. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε έτσι να ξεχωρίσει το όνομα του κτιρίου που φιλοξενεί τον εκάστοτε ανώτατο άρχοντα του αμερικανικού κράτους από τα δημόσια κτίρια των Πολιτειών στις ΗΠΑ. Όπως φαίνεται, τα κτίρια όπου διαμένει ο κυβερνήτης κάθε Πολιτείας αποκαλούνται επίσης «Διοικητικές Κατοικίες».

Εικόνες από Drone πάνω από την Ουάσινγκτον στις οποίες φαίνεται και ο Λευκός Οίκος

Γνωρίστε τον Λευκό Οίκο

Χρειάζονται περισσότερα από 2.000 λίτρα από την εν λόγω φόρμουλα με την οποία βάφεται ο Λευκός Οίκος προκειμένου να καλυφθεί όλη εξωτερική του επιφάνεια.

Το πελώριο κτίριο διαθέτει έξι ορόφους, δύο στο υπόγειο, δύο δημόσιους ορόφους και δύο επίπεδα τα οποία είναι ιδιωτικά και στα οποία διαμένει η εκάστοτε προεδρική οικογένεια.

Συνολικά, υπάρχουν στον Λευκό Οίκο 132 δωμάτια και 35 μπάνια. Στον Λευκό Οίκο βρίσκεται φυσικά και το περίφημο Οβάλ γραφείο, το οποίο πήρε επίσης το όνομά του χάρη στο σχήμα που έχει το δωμάτιο που το φιλοξενεί στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button