Lifestyle

Ο λόγος που «μουλιάζουν» τα δάχτυλά μας μέσα στο νερό

Μπορεί να σας φανεί υπερβολικό αλλά το γεγονός ότι τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών ζαρώνουν όταν βρεθούν λίγη ώρα μέσα στο νερό, είναι ένα μυστήριο του ανθρώπινου σώματος.

Μέχρι πρόσφατα, πιστεύαμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το νερό που περνά από το δέρμα, το «μουλιάζει» και το «φουσκώνει», με αποτέλεσμα το δέρμα να «ρυτιδιάζει». Ωστόσο ο λόγος δεν είναι αυτός.

AdTech Ad

Ο πραγματικός λόγος είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα συστέλλονται. Αυτό αποτελεί μια ακούσια αντίδραση του νευρικού μας συστήματος, όταν το δέρμα μας βυθίζεται στο νερό. Έτσι τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, «ρυτιδιάζουν» και μαζεύονται.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως το δέρμα των ανθρώπων με νευρικές βλάβες, δεν παθαίνει το ίδιο όταν έρχεται σε επαφή με το νερό. Όμως γιατί αυτό συμβαίνει μόνο στα δάχτυλα μας; Μια έρευνα του πανεπιστημίου του Νιουκάστλ το 2013, έδειξε ότι τα δάχτυλα «ρυτιδιάζουν» όπως τα λάστιχα, ώστε να βελτιώνεται η ισορροπία μας σε βρεγμένες και γλιστερές επιφάνειες. Μια άλλη όμως έρευνα που έγινε στην Γερμανία έναν χρόνο αργότερα, δεν βρήκε σχέση με αυτό.

Ο Δρ. Mark Changizi, θεωρητικός νευροβιολόγος, εξηγεί πως καμία από τις δυο έρευνες δεν ήταν σωστές. Αναφέρει πως ενώ πλέον γνωρίζουμε το πως τα δάχτυλα μας «ρυτιδιάζουν» όταν έρχονται σε επαφή με νερό, θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα ώστε να εξηγήσουμε το γιατί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button