ΑφιερώματαΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ο μαρμάρινος κίονας Ιωνικού ρυθμού του 4ου αιώνα π.Χ στο πάρκο της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης Γαργαλιάνων

Βρέθηκε στην αγροτική περιοχή Πελεκητός Γαργαλιάνων

Ο Ιωνικού ρυθμού κίονας από λευκό, ενδεχομένως Παριανό, μάρμαρο σύμφωνα με τον διαπρεπή Αρχαιολόγο Ν. Γιαλούρη, είναι του 4ου αιώνα π.Χ. Το 1905 ο Γαργαλιανιώτης Θ. Καρυώτης τον μετέφερε στους Γαργαλιάνους, ενώ ο τότε Σχολάρχης Παν. Λυριτζής έκανε αναφορά στις αρμόδιες Αρχές και ο κίονας κατασχέθηκε.

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο κίονας στήθηκε στο προαύλιο του Γυμνασίου Γαργαλιάνων με τη φροντίδα του τότε Γυμνασιάρχη και Ιστοριοδίφη της περιοχής Σωτηρίου Λυριτζή.

*φωτογραφία από το αρχείο του Αθανάσιου Τερζάκη.

Επί δημαρχοντίας Άκη Κατρίτση ο κίονας τοποθετήθηκε στο τότε πάρκο των Γαργαλιάνων. Μετά την διαμόρφωση του πάρκου στη σημερινή του μορφή, επί δημαρχοντίας Σταύρου Καλοφωλιά, ο κίονας πήρε τη θέση που έχει σήμερα.

Οι ιστορικές πληροφορίες για τον κίονα των Γαργαλιάνων αντλήθηκαν από τον εξαντλημένο σήμερα τόμο με τίτλο: “Γαργαλιάνοι: Ο Τόπος και η Ιστορία του”. Ο τόμος αυτός περιέχει 18 από τις εργασίες του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Σωτ. Λυριτζή. Την επιμέλεια του τόμου την είχε ο επίσης αείμνηστος Φιλόλογος Σαράντος Καργάκος. Τέλος, η Εκδοση του τόμου έγινε από τον Δήμο Γαργαλιάνων επί δημαρχοντίας Σπύρου Μπουντά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button