LifestyleΠελοπόννησος

Ο παλιός πέτρινος μύλος του 1850 που μεταμορφώθηκε σε μια πολυτελή εξοχική κατοικία στη Μάνη [εικόνες]

Ένας παλιός πέτρινος μύλος του 1850 μετατράπηκε σε μια σύγχρονη πολυτελή εξοχική κατοικία και αποτελεί το πολύτιμο πετράδι της Engel & Völkers στην Πελοπόννησο.

Στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού Καλύβες, σε απόσταση περίπου μιας ώρας από την Καλαμάτα και μόλις πέντε χιλιομέτρων από τη φημισμένη Καρδαμύλη, βρίσκεται μια εξοχική κατοικία που συνδυάζει τις πολύτιμες παραδόσεις της Μάνης με την πιο σύγχρονη αρχιτεκτονική και διακοσμητική αντίληψη.

Το παραδοσιακό πέτρινο συγκρότημα που αναπτύχθηκε γύρω από τον μύλο ενός ελαιοτριβείου του 1850 και ανακαινίστηκε προκειμένου να μετατραπεί σε μια state of the art βίλα, περιλαμβάνεται αποκλειστικά στο portfolio της Engel & Völkers Greece και διατίθεται προς ενοικίαση, αποτελώντας έναν ονειρικό προορισμό διακοπών για το φετινό καλοκαίρι.

Το «Olive Mill House» είναι ένα project που γεννήθηκε από την απεριόριστη αγάπη των ιδιοκτητών του για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης, μετά από πολυετείς περιπλανήσεις και συναρπαστικές εξερευνήσεις στην περιοχή. Το όραμά τους ήταν να μετατρέψουν σε εξοχικό σπίτι μια ακατοίκητη αγροικία του 1850, αξιοποιώντας τα τρία αυτόνομα κτίσματα που την αποτελούσαν. Στην αρχική του εκδοχή, το πέτρινο συγκρότημα περιλάμβανε τους σταύλους και την αποθήκη του ισογείου, την κατοικία που απλωνόταν στον πρώτο όροφο και το παραδοσιακό ελαιοτριβείο που διασώζεται σχεδόν άθικτο μέχρι σήμερα, μαζί με τον αυθεντικό εξοπλισμό του, που συντηρήθηκε με τη συμβολή του Μουσείου Μπενάκη και ενσωματώθηκε στον διάκοσμο του σύγχρονου σπιτιού.

Έτσι κι αλλιώς, αυτή ήταν η βασική επιδίωξη σε όλη την πορεία της ανάπτυξης του project: να συνδυαστούν αρμονικά και με σεβασμό η ιστορία και ο αγροτικός χαρακτήρας των κτιρίων με τη σύγχρονη οικιστική και αρχιτεκτονική οπτική.

Η λιθοδομή των κτιρίων διατηρήθηκε αυτούσια και αναστηλώθηκε με τη χρήση παραδοσιακών υλικών και τεχνικών. Το τσιμέντο και οι μεταγενέστερες προσθήκες στους τοίχους αφαιρέθηκαν και η οροφή χτίστηκε από την αρχή μεν, αλλά με τα κεραμίδια της αρχικής κατασκευής. Οι τεχνίτες τα καθάρισαν επιμελώς, τα επιδιόρθωσαν με φροντίδα και τα επανατοποθέτησαν προκειμένου το «Olive Mill House» να μη χάσει τίποτα από την αυθεντικότητά του. Για τη σύνδεση των αρχικά αυτόνομων κτιρίων και τις επεκτάσεις, όπου αυτές ήταν απαραίτητες, χρησιμοποιήθηκε ατσάλι COR-TEN – μια τεχνοτροπία που δίνει στον χάλυβα την όψη οξείδωσης ενώ παράλληλα προσφέρει μέγιστη αντοχή. Οι γυάλινες και οι ατσάλινες επιφάνειες διαχωρίζουν τα νέα στοιχεία από τις αυθεντικές δομές, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως σύνορα ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο, αλλά και ως γέφυρες που τονίζουν τη συνέχεια και τη διαρκή ανάπτυξη αυτού του κτιρίου μέσα στον χρόνο.

Το «Olive Mill House», όμως, είναι ένα απολύτως σύγχρονο σπίτι. Με  έξυπνες λειτουργίες που εκτελούνται από τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού της τεχνολογίας KNX, με οργανική αλληλουχία μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων και με όλες τις απαραίτητες ανέσεις που αποτελούν προϋπόθεση για χαλαρωτικές αλλά ταυτοχρόνως πολυτελείς και άνετες διακοπές.

Η εξερεύνηση των εσωτερικών χώρων της βίλας ξεκινά και καταλήγει στο παλιό λιοτρίβι. Η μινιμαλιστική αισθητική, τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο και οι γήινοι τόνοι πρωταγωνιστούν και στα τέσσερα υπο-διαμερίσματα  του σπιτιού: στα ψηλά ταβάνια με τα στιβαρά ξύλινα δοκάρια, στην εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα και την κομψή τραπεζαρία, στα υπέροχα ξύλινα πατώματα, στο καθιστικό με το τζάκι σε πρώτο πλάνο, στα τρία master υπνοδωμάτια (όλα με en-suite μπάνιο).

Οι αυλές, οι βεράντες και οι κήποι της βίλας συνθέτουν ένα ιδιωτικό παραμυθένιο βασίλειο που εκτείνεται σε αρκετά επίπεδα, περιβάλλεται από έναν ζωντανό ελαιώνα και βλέπει πανοραμικά τη θάλασσα. Μοναδικό χαρακτηριστικό των κήπων της βίλας αποτελούν οι βράχοι που αναδύθηκαν κατά την εκσκαφή στους περιβάλλοντες χώρους και μετατράπηκαν σε γλυπτά παρτέρια.

Σχεδιασμένο για λάτρεις της φύσης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, πολυτελές αλλά και γήινο ταυτόχρονα, ακαταμάχητα γοητευτικό αλλά και ανεπιτήδευτα όμορφο, το «Olive Mill House» δεν είναι απλώς ένα πολύτιμο asset για την Engel & Völkers, αλλά ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό project, που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι παρελθόν και παρόν όχι μόνο μπορούν να συνδυαστούν, αλλά μαζί να ανοίξουν ένα νέο παράθυρο στο μέλλον.

Nou-Pou.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button