Αθλητικά

Ο ποδοσφαιριστής που πήρε παγκόσμιο κύπελλο, χρεωκόπησε, και καθάριζε τουαλέτες για να ζήσει

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι η ζωή μπορεί να τους ανεβάσει αλλά και να τους ρίξει το ίδιο εύκολα.

Ο Αντρέας Μπρέπε είναι από αυτούς που έζησε με τον πιο άσχημο τρόπο. Από την κορυφή του κόσμου το 1990, στις τουαλέτες το 2017. Αυτή είναι η ζωή του…

Οι παλαιότεροι τον θυμούνται, ξέρουν καλά ποιος ήταν και τι έκανε. Οι νεότεροι μπορούν, απλά, να μάθουν ότι ο Αντρέας Μπρέμε υπήρξε ένας από τους καλύτερους πλάγιους μπακ τις δεκαετίες ’80 και ’90, ένας από τους σπουδαιότερους Γερμανούς όλων των εποχών και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1990. Το δικό του πέναλτι μάλιστα, στον τελικό με την Αργεντινή στο Ολίμπικο της Ρώμης, ήταν αυτό που ανέβασε στο υψηλότερο σκαλί την Γερμανία και οδήγησε στο περίφημο κλάμα του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Δύο δεκαετίες μετά, βέβαια, τα δάκρυα του Αργεντίνου φαντάζουν και είναι… τίποτα μπροστά σε αυτά του Γερμανού, ο οποίος δεν μπορούσε να φανταστεί, όταν έστηνε την μπάλα για να νικήσει τον Γκοϊγκοετσέα και να κάνει το 1-0 στο 83ο λεπτό του τελικού του Μουντιάλ ’90, ότι η συνέχεια θα ήταν δύσκολη. Πολύ δύσκολη. Ο Μπρέμε παρέμεινε στην Ιταλία, όπου ήταν από το καλοκαίρι του 1988, για άλλα δύο χρόνια μετά το Μουντιάλ, πάντα με τη φανέλα της Ιντερ, με την οποία είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα του ’89.


Η… άψογη καριέρα

Το καλοκαίρι του 1992 αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της ισπανικής Σαραγόσα και ένα χρόνο μετά θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επαναπατριστεί και να φορέσει ξανά τη φανέλα της Καϊζερσλάουτερν. Σε αυτή ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, σε αυτή ήθελε και να τελειώσει και το έκανε με τέλειο τρόπο, αφού πανηγύρισε και εκείνο το μαγικό πρωτάθλημα της μετά την επιστροφή της στη Bundesliga.

Η ποδοσφαιρική καριέρα του Μπρέμε, δηλαδή, ήταν άψογη. Πήρε τίτλους σε Γερμανία και Ιταλία, κατέκτησε το Μουντιάλ του 1990, έπαιξε σε ακόμη έναν τελικό (1986), κέρδισε την εκτίμηση όλων ως ένας από τους καλύτερους πλάγιους μπακ, με την ικανότητα να παίζει με την ίδια ευκολία και στις δύο πλευρές του γηπέδου.


Δεν ήξερε να «παίζει» εκτός γηπέδου

Το κακό είναι ότι μάλλον δεν ήξερε να «παίζει» εκτός γηπέδου. Με αρκετά προβλήματα στον γάμο του με την Πιλάρ, ο Μπρέμε σταδιακά εθίστηκε στον τζόγο και στο ποτό, με τη συνέχεια να είναι -ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις- δραματική… Τα πολλά λεφτά που έβγαλε κατά τη διάρκεια της καριέρας του άρχισαν να λιγοστεύουν αργά αλλά σταθερά, μέχρι που το 2014 ο Αντρέας ενημερώθηκε για το μεγάλο χρέος στην εφορία και για να το πληρώσει αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του και να μείνει άστεγος…

Δουλειές στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν μπορούσε να βρει (η τελευταία ήταν αυτή του βοηθού του Τραπατόνι στη Στουτγκάρδη το 2006), η οικογένεια του διαλύθηκε, τα λεφτά που μάζεψαν ο Φραντς Μπέκενμπαουερ και οι πρώην συμπαίκτες του από ένα φιλικό προς τιμήν του δεν ήταν αρκετά και ο Αντρέας Μπρέμε κατέληξε να δέχεται προτάσεις για να καθαρίζει τουαλέτες ώστε να βγάζει τα προς το ζην…Σίγουρα όχι αυτό που φανταζόταν ότι θα ήταν το μέλλον του το 1990, με τον ίδιο τελικά να απαντάει αρνητικά και να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να ισορροπήσει κάπως, αποφασίζοντας να γίνει μάνατζερ παικτών.

Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η ζωή του από εδώ και πέρα αλλά ξέρουμε ότι για τον Μπρέμε, και τον κάθε Μπρέμε, ο στόχος είναι να ξαναβρεί τα πατήματα του και την υπερηφάνεια του. Αυτή που έδειχνε σε όλους όταν κάλπαζε από την αριστερή πλευρά, προσπερνώντας όποιον ήταν μπροστά του…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button