Τοπικά Νέα

Ο Σαράντος Κουκούμης για την υποβάθμιση υποκαταστημάτων της ΕΤΕ σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους

Συζητήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 4/2 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας το θέμα της υποβάθμισης του υποκαταστήματος της ΕΤΕ Φιλιατρών και προτάθηκε από τον Δήμαρχο κ. Κατσίβελα να εκδώσουμε ένα κοινό ψήφισμα – που ούτε καν ως προσχέδιο υπήρχε – για να πιέσουμε την Τράπεζα να αλλάξει τους αρνητικούς για τους κατοίκους των Φιλιατρών σχεδιασμούς της. Μάλιστα όπως ειπώθηκε από τον κ. Κατσίβελα και στους Γαργαλιάνους η ΕΤΕ υποβάθμισε το υποκατάστημά της σε γραφείο με δύο υπαλλήλους.

Εγώ στην τοποθέτησή μου, διαφώνησα στην έκδοση αυτού του ακαθόριστου ψηφίσματος και είπα μεταξύ άλλων ότι όταν προ ολίγων μηνών συζητούσαμε στο Δ.Σ. για την επιλογή Τράπεζας για να καταθέσει ο Δήμος τα αποθεματικά του, ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την τράπεζα που επιλέχθηκε, γιατί ήθελαν να συνοδευτεί αυτή η κατάθεση με την δέσμευση της τράπεζας να ανοίξει ή να διατηρήσει το υποκατάστημα της στα Φιλιατρά. Είχα πει επίσης ότι οι Τράπεζες δεν είναι «φιλανθρωπικά ιδρύματα», είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που εμπορεύονται χρήμα και όχι μόνο, που από τη φύση τους αναζητούν και κυνηγούν τη μέγιστη κερδοφορία, επομένως και οι όποιες δεσμεύσεις τους ή ψευτοπαροχές – κίνητρα, εντάσσονται σε αυτόν τον στόχο και όταν κρίνουν ότι πρέπει να κλείσουν υποκαταστήματα για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αυξήσουν τα κέρδη τους ή για να γλιτώσουν από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό δεν υπολογίζουν ούτε τις δεσμεύσεις τους ούτε την ταλαιπωρία των πολιτών ούτε φυσικά το προσωπικό τους που ως πλεονάζον θα το πετάξουν στο δρόμο.

Επομένως, όσο η οικονομία θα είναι καπιταλιστική και θα λειτουργεί με τους νόμους κίνησης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, και οι τράπεζας θα λειτουργούν – με όποια μορφή και ονομασία – ενταγμένες στην υπηρεσία της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα ξεκίνησαν από τον Απρίλη του 2018 όταν το Δ.Σ. της ΕΤΕ διόρισε με πρόταση του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου τον Παύλο Μυλωνά, ο οποίος δήλωσε εξαρχής: «Η ΕΤΕ πρέπει να γίνει προτιμητέος συνεργάτης και σύμβουλος των επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο». Για αυτού του είδους την ανάπτυξη, που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ονομάζει και «δίκαιη», που σημαίνει διοχέτευση κεφαλαίων σε κλάδους της οικονομίας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών, λιμάνια για τους σκαφάτους, διαχείριση απορριμμάτων κ.λ.π.), ώστε να αναπαράγεται με υψηλότερους ρυθμούς η κερδοφορία τους, δεν χωράνε οι μικροεπαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι αγρότες των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων, που οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι και κοιμούνται κάθε μέρα με το άγχος εάν θα έχουν και την επόμενη μέρα το μικρομάγαζό τους ή το χωράφι τους.

Δεν χωράνε επίσης ευαισθησίες των τραπεζιτών για την υποβάθμιση ή το κλείσιμο υποκαταστημάτων και πέταμα στο δρόμο των υπαλλήλων τους με «εθελούσια έξοδο» ή μετακίνησή τους σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες θα παραδώσουν την διαχείριση ακινήτων – «κόκκινα δάνεια», και σίγουρα θα χειροτερέψει η θέση των εργαζομένων από τη στιγμή που η νέα εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τους υπαλλήλους οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδας, να αυξήσει τον εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο από 37 σε 40 ώρες, ακόμα και να δανείσει τον εργαζόμενο σε οποιαδήποτε θυγατρική εταιρεία. Αυτά αναφέρονται σε πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι: «Για τους Τραπεζίτες η μείωση του προσωπικού, για την αύξηση των κερδών τους αποτελεί βασικό στόχο. Στόχο που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ΤΧΣ και υλοποιούν όλες οι Τράπεζες μαζί έχοντας τις πλάτες της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΕΑΚ – ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτά προσπαθούν να αποκρύψουν από τον λαό της Τριφυλίας, όλοι όσοι μέχρι σήμερα έβγαλαν ανακοινώσεις για την υποβάθμιση του υποκαταστήματος της ΕΤΕ Φιλιατρών, εν ενεργεία ή επίδοξοι μνηστήρες του Δήμου ή Δ.Σ. Επαγγελματικών Σωματείων, ρίχνοντας οι περισσότεροι τις ευθύνες στην Δημοτική Αρχή που δεν ενήργησε σωστά και έγκαιρα για να σταματήσει αυτή τη αρνητική εξέλιξη προσπαθώντας να ψαρέψουν σε θολά νερά εν όψη και των εκλογών που έρχονται. Μερικοί μάλιστα «ανυπότακτοι» επαναστάτες έριξαν και «ρηξικέλευτες» προτάσεις να μεταφέρουν όλοι οι Φιλιατρινοί τις καταθέσεις τους στην ΕΤΕ για να τη σώσουν. Έλεος !!!!

Εμείς σε όλους αυτούς και στη τωρινή Δημοτική Αρχή που υπηρετούν τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, που εξυμνούν και εξωραΐζουν τις λυκοσυμμαχίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και παράλληλα προσπαθούν να πείσουν τα λαϊκά στρώματα ότι μπορεί να παραμείνει ακέραιη η «πίτα» των καπιταλιστικών κερδών και να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, λέμε ότι απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Καλούμε τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων να συντονίσει την δράση του με το σύνολο των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να παλέψουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να βάλουν τέλος στα αντιλαϊκά σχέδια των επιχειρηματιών ομίλων και των κυβερνήσεών τους.

Ο λαός της Τριφυλίας αξιοποιώντας και την πείρα του, να τιμωρήσει όλους αυτούς που προσπαθούν να τον εξαπατήσουν, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υποστηρίζει το ΚΚΕ στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και στις Βουλευτικές, όποτε αυτές γίνουν, να παλέψουν για το δικό τους δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες.

ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ Σαράντος
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τριφυλίας
με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button