ΑγροτικάΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ο Σ. Κουκούμης ζητά άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των ζημιών από την χαλαζόπτωση στην περιοχή των Γαργαλιάνων.

Δελτίο Τύπου

Οι χθεσινές (1-3-2021) καταστροφές από την χαλαζόπτωση στην περιοχή του της Μαραθούπολης και των Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας σε χιλιάδες  στρέμματα καλλιεργειών  κηπευτικών, καρπουζιού , πατάτας, αλλά και ελιάς. Επιβεβαιώνουν ότι οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα ανά πάσα στιγμή όλο το χρόνο, ακόμα και λίγο πριν τη συγκομιδή της σοδειάς τους. Επιπρόσθετα οι παραγωγοί κηπευτικών πλέον έχουν πληγεί διπλά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στις λαϊκές αγορές, γεγονός που καθιστούσε ακόμα και την παραγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις αδιάθετη. Όλοι οι κόποι της χρονιάς μπορεί να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν πραγματοποιήσει πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους.

Την ίδια στιγμή, το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ. Οι αγρότες ως συνέπεια, αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους και άλλες υποχρεώσεις (όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, ανοιχτές – μειωμένες τιμές, χρέη προς τρίτους, τράπεζες, ΕΛΓΑ, εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Καλούμε τους αγρότες να οργανωθούν και να αγωνιστούν. Γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ΕΛΓΑ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά! Να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να μη γίνουν θύματα για ακόμα μια φορά ανέξοδων υποσχέσεων και γενικόλογων “δεσμεύσεων”. Να καταδικάσουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Να εμπιστευτούν τη δική τους δύναμη και να διεκδικήσουν:

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να αλλάξει ο αναχρονιστικός και αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις και να αποζημιωθούν και όσοι από τους αγρότες οφείλουν.

  • Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους για ολόκληρη την κατεστραμμένη παραγωγή.
  • Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, των ασφαλιστικών εισφορών ώσπου να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων

Τριφυλία 1-4-202                                            Λαϊκή Συσπείρωση, Κουκούμης Σαράντος

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button