Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΦιλιατρά

Ο Φιλιατρινός που ανέδειξε τον Τσιτσάνη

67b21ddf4a72307af486584091c129f5_XL


Στον τραγουδιστή Δημήτρη Περδικόπουλο (Φιλιατρά 1914 – Αθήνα 1952) είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που ετοιμάζει το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας για την Παρασκευή 26 Μαΐου. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου και θα ξεκινήσει στις 9.15 μ.μ…

Για τον Δημήτρη Περδικόπουλο
Από άρθρο του Κώστα Παναγόπουλου στο ηλεκτρονικό περιοδικό «MusicHeaven»:

«Ο Δημήτρης (Μήτσος) Περδικόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας το 1914 και πέθανε στην Αθήνα στις 16 /6 /1952.

Ήταν ονομαστός τραγουδιστής του δημοτικού και παραδοσιακού τραγουδιού, με ιδιαίτερη επίδοση στα Καλαματιανά και στεριανά συρτά. Τραγούδησε όμως και τσάμικα, νησιώτικα, Σμυρνέικα, ακόμα και μανέδες. Διακρίθηκε επίσης και στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

Ασχολήθηκε από πολύ νέος με το τραγούδι. Διέθετε ωραία, ζεστή, γλυκειά, καθάρια και εύπλαστη φωνή και έπαιζεκιθάρα. Επίσης έγραφε και διασκεύαζε τραγούδια.

Είναι εκείνος που “ανέδειξε” τον νεαρό Τσιτσάνη και τον οδήγησε στη δισκογραφία.

Ο φίλος του Τσιτσάνη μουσικός Θανάσης Μπουρλιάσκος τον γνώρισε στον Περδικόπουλο στη μεγάλη εμποροπανήγυρη των Τρικάλων, στις 14 Σεπτεμβρίου 1934.

Ο Περδικόπουλος όταν άκουσε τον ταλαντούχο νεαρό μπουζουξή ενθουσιάστηκε, τον πήρε στο συγκρότημά του και μαζί  εμφανίστηκαν στη Λαμία, τη Λάρισα και γύρισαν τη μισή Θεσσαλία και Ρούμελη.

Το φθινόπωρο του 1935 ο Τσιτσάνης ήρθε με το τρένο στην Αθήνα, όπου ο Περδικόπουλος τον περίμενε και τον πήγε με ταξίστη Γαμβέτα, στο μπαρ της Ιταλίδας Ραμπέλας.Ο Τσιτσάνης φιλοξενήθηκε στο πατάρι του μπαρ. Μαζί με τον Περδικόπουλο έπαιζαν σε μικρά ταβερνάκια.

Πολλά από τα πρώτα προπολεμικά τραγούδια του Τσιτσάνη της περιόδου 1937-1940 γραμμοφωνήθηκαν με την εκφραστική φωνή του Περδικόπουλου.

Ο πρώτος δίσκος του Τσιτσάνη με τον Περδικόπουλο γράφτηκε στην Οdeon το 1937 και είχε από τη μία πλευρά το παραδοσιακό «Σιγά αμαξά την άμαξα» και από την άλλη το χασικλήδικο «Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε», με τη Γεωργία Μητάκη, σε μουσική Τσιτσάνη και στίχους Περδικόπουλου.

O Tσιτσάνης λέει στην αυτοβιογραφία του (σελ.11-12):

«Παράλληλα γνώρισα και τον Μήτσο τον Περδικόπουλο (έναν τραγουδιστή Σμυρνέικων και δημοτικών τραγουδιών) που με πήρε και με πήγε στην «ΟΝΤΕΟΝ» για να κάνω δίσκο. Ο Περδικόπουλος τότε είχε τραγουδήσει σε δίσκους και ήταν γνωστός… Πήγα με τον Περδικόπουλο και γραμμοφωνήσαμε δύο τραγούδια, στον ίδιο δίσκο. Ένα δικό του και ένα δικό μου.Το δικό του ήταν το «Σιγά, καλέ μου την άμαξα», ένα καλαματιανό που παίζω εγώ μπουζούκι, και το δικό μου το «Σ’ ένα τεκέ μπουκάρανε», ένα ζειμπέκικο. Αυτή είναι και η πρώτη δισκογραφική παρουσία μου. Πρέπει να‘ ταν το 1937…. Ξέρεις τότε τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Οι εταιρείες ήταν δυο όλες κι όλες και το κοινό των δίσκων περιορισμένο. Δεν ήταν εύκολο να περάσεις τραγούδι».

Προλογίζοντας το τραγούδι «Σιγά καλέ μου σιγά», ο Τσιτσάνης ακούγεται να λέει:

«Το πρώτο τραγούδι που γραμμοφώνησα, ή μάλλον που έπαιξα κατ’ επιθυμίαν της εταιρείας, ήταν το «Σιγά καλέ την άμαξα», όπου τραγούδησε ένας υπέροχος τότε τραγουδιστής και άνθρωπος. Ήταν ο αξέχαστοςΔημήτρης Περδικόπουλος. Ειδικότης του τα Καλαματιανά. Ήτο πολύ μεγάλος φίλος μου. Πέθανε νεότατος».

Ο Περδικόπουλος συνεργάστηκε και με πολλούς άλλους μεγάλους του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού (Στελλάκης Περπινιάδης, Παναγιώτης Τούντας,Σπύρος Περιστέρης, Γιώργος Μανησαλής,Γιάννης Σταμούλης, Γιάννης Παπαιωάννου, Στέλιος Κερομύτης κ.α.).

Πέθανε πολύ νέος, 38 μόλις ετών και αδικήθηκε από την ιστορία. Ελάχιστα στοιχεία σώζονται για αυτόν, εκτός βέβαια από τους δίσκους που απαθανάτισαν την υπέροχη φωνή του».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button