Αγροτικά

Ο 24χρονος αγρότης που διαχειρίζεται 800 στρέμματα, επενδύοντας στη γνώση

Η επιμονή, η όρεξη και η προσμονή είναι χαρακτηριστικά της νιότης που σου δίνουν την ώθηση να δεις τις ευκαιρίες εκεί που κάποιοι θα πίστευαν πως δεν υπάρχει τίποτα άξιο για να επενδύσεις. Και είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που σε κάνουν να προσπαθείς μέχρι να φτάσεις στην επιτυχία. Ο Δημήτρης Μπόλης, ένας 24χρονος νεαρός, δεν πήρε απλώς την απόφαση να μείνει σε ένα μικρό χωριό της Ελλάδας, αλλά και να ακολουθήσει το οικογενειακό επάγγελμα, το αγροτικό, προσθέτοντας, όμως, σε αυτό τη φρεσκάδα της ηλικίας του και την ακαδημαϊκή του γνώση.

Ο Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Άζωρος του Δήμου Ελασσόνας, ένα χωριό 350 κατοίκων. «Από μικρό παιδί θυμάμαι του γονείς μου να ασχολούνται με τα χωράφια και σκεφτόμουν πάντα ότι αυτό είναι το επάγγελμα που θα ήθελα να ακολουθήσω. Δεν με πείραζε που στο χωριό υπήρχαν λίγοι κάτοικοι. Πίστευα πως με στέρεες βάσεις θα μπορούσα να αναδείξω όλα τα καλά του τόπου όπου μεγάλωσα». Ο 24χρονος αγρότης κατάφερε να κάνει την παιδική του επιθυμία πραγματικότητα και σήμερα να διαχειρίζεται 800 στρέμματα διαφορετικών καλλιεργειών. «Με τη βοήθεια του πατέρα μου καλλιεργώ σιτάρι, κριθάρι, τριφύλλι και αμύγδαλο, ενώ διαθέτουμε και περιβόλια».

Η ζωή στο χωριό

Αν και κάποιος θα πίστευε πως ένα χωριό 350 κατοίκων δεν έχει να προσφέρει πολλά, ο Δημήτρης αποφάσισε να μείνει εκεί και να μην το εγκαταλείψει για κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο. «Δεν ήθελα να αφήσω το χωριό όπου μεγάλωσα για κάποια μεγάλη πόλη. Πιστεύω πως τις ευκαιρίες τις δημιουργείς εσύ ο ίδιος. Μου άρεσε η ζωή εδώ και ήθελα να συνεχίσω το αγροτικό επάγγελμα και να επεκτείνω τις καλλιέργειες των γονιών μου», αναφέρει στην «ΥΧ».

Εκπαίδευση

Παρά την επιθυμία του και την προσμονή του να αναλάβει τις οικογενειακές καλλιέργειες, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ο Δημήτρης γνώριζε πως πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο.

Ο 24χρονος αγρότης που διαχειρίζεται 800 στρέμματα, επενδύοντας στη γνώσηΝα αποκτήσει τις γνώσεις που χρειάζεται και να μην ακολουθήσει μόνο τις πρακτικές της προηγούμενης γενιάς. «Πριν αναλάβω τις καλλιέργειες, αποφάσισα να σπουδάσω στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή στη Λάρισα.

Επέλεξα το Τμήμα Γεωργικών Μηχανημάτων και μόλις τελείωσα ασχολήθηκα αμέσως με τα χωράφια».

Ο 24χρονος αγρότης τονίζει πως η εκπαίδευση που έχει λάβει είναι ένα μεγάλο εφόδιο για να εξελίσσεται συνεχώς: «Όσα περισσότερα μαθαίνεις, τόσα περισσότερα μπορείς να καταφέρεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν σταματώ μόνο στις γνώσεις που έλαβα από τη σχολή. Δίπλα στον πατέρα μου έχω καταφέρει να μάθω βασικά πράγματα, ενώ έχω ως στόχο να παρακολουθώ κάθε ημερίδα που πραγματοποιείται κοντά στην περιοχή και έχει σχέση με τις καλλιέργειές μου».

Ευκαιρίες

Ο Δημήτρης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα τον βοηθήσει να επεκτείνει τις καλλιέργειές του. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν μάθει στον Δημήτρη πως η συνεργασία είναι ένας τρόπος για να παραμείνεις βιώσιμος. Για τον λόγο αυτόν, συμμετέχει στην «Οργάνωση Παραγωγών Κελυφωτών Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωσης Ελάσσωνος». «Η συμμετοχή μας στην Ομάδα Παραγωγών μας έχει δώσει πολλά οφέλη, καθώς μπορείς να πουλήσεις πιο εύκολα τα προϊόντα σου, να πάρεις καλύτερη τιμή και να διαπραγματευτείς καλύτερες τιμές για τα αγροεφόδιά σου».

Αγροτικό επάγγελμα

Ο Δημήτρης πιστεύει πως ο αγροτικός τομέας μπορεί να δώσει πολλές ευκαιρίες σε έναν νέο άνθρωπο να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι πλάνο και πρόγραμμα. «Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει χώρος και για άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, βλέπουμε πολλοί να επιστρέφουν στα χωριά τους, προκειμένου να ασχοληθούν με τα οικογενειακά στρέμματα, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο. Ωστόσο, αν δεν έχεις ένα πλάνο και αν δεν γνωρίζεις τις ανάγκες του εδάφους και της καλλιέργειάς σου, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφείς».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button