Αγροτικά

Πάλι γλυτώσαμε τους δασμούς – παραμένουν για τους Ισπανούς

Έκτακτη και αποκλειστική ενημέρωση από το olivenews.gr – Σύντομη ανάλυση

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Απόφαση περί τροποποίησης των δασμών που είχε επιβάλλει. Παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί, παραμένουν σχεδόν οι ίδιοι, και μάλιστα αφαιρέθηκε ο χυμός από δαμάσκηνα από τη σχετική λίστα. Συνεπώς, τα μεν ελληνικά, ιταλικά, πορτογαλικά κ.λπ.  ευρωπαϊκά ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές  πάλι τη «γλύτωσαν», ενώ παραμένουν οι δασμοί ύψους 25% ad valorem στα ισπανικά προϊόντα:

α) προϊόντα προέλευσης Ισπανίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου:

– Ελαιόλαδα συνδυασμένης ονοματολογίας 15 09. 10. 20 (το έξτρα παρθένο) σε συσκευασίες μικρότερες των 18 κιλών,

– Ελαιόλαδα συνδυασμένης ονοματολογίας 15 09. 90. 20 (το «ελαιόλαδο», κουπέ/ραφινέ) σε συσκευασίες μικρότερες των 18 κιλών,

– Επιτραπέζιες ελιές συνδυασμένης ονοματολογίας 20.05.70.12

– Επιτραπέζιες ελιές συνδυασμένης ονοματολογίας 20.05.70.25, και

β) προϊόντα προέλευσης Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου:

– Επιτραπέζιες ελιές συνδυασμένης ονοματολογίας 20.05.70.16

– Επιτραπέζιες ελιές συνδυασμένης ονοματολογίας 20.05.70.23

– Επιτραπέζιες ελιές συνδυασμένης ονοματολογίας 07.11.20.18

– Επιτραπέζιες ελιές συνδυασμένης ονοματολογίας 07.11.20.28

– Επιτραπέζιες ελιές συνδυασμένης ονοματολογίας 07.11.20.38

– Επιτραπέζιες ελιές συνδυασμένης ονοματολογίας 07.11.20.40

Πρώτη σύντομη ανάλυση:

– Γλυτώσαμε τα χειρότερα, δηλαδή την επέκταση των δασμών στα ελληνικά, ιταλικά κ.λπ. ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές, παρά την αντίθετη πληροφόρηση που υπήρχε [Η απειλή των δασμών Τραμπ πάλι πλανιέται πάνω από την Ευρώπη (upd), 10/2/2020] για επιδίωξη των ΗΠΑ να αυξήσουν τις εισπράξεις τους.

– Ίσως η εξήγηση βρίσκεται στις συνομιλίες κορυφής ΗΠΑ – ΕΕ για την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών τους σχέσεων. Στο Νταβός η Πρόεδρος της Κομισιόν Von der Leyen είχε συζητήσει με τον Τραμπ, ενώ ο Επίτροπος για θέματα Εμπορίου Phil Hogan είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Πάντως η Απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησής της μετά τον Αύγουστο.

– Με αφορμή την απειλή της επιβολής δασμών έγιναν κάποια σωστά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση , δηλαδή της ενότητας και οργάνωσης του ελληνικού ελαιοκομικού τομέα, [Ενωτική παρέμβαση του ελληνικού ελαιολάδου για τους δασμούς Τραμπ, 12/2/2020], τα οποία όμως δεν ολοκληρώθηκαν με την συμμετοχή και της επιτραπέζιας ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ/ ΔΟΕΠΕΛ), η οποία συνέχισε το μοναχικό της δρόμο.

– Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που είχε παράσχει ο Υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ωστόσο, επειδή οι αποφάσεις της διοίκησης Τραμπ ακόμη και για κορυφαία ζητήματα γεωπολιτικής έχουν συχνά αποδειχθεί ευμετάβλητες, γι αυτό και θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη θετική μνεία στις παρεμβάσεις του Έλληνα Υπουργού, Μάκη Βορίδη που δεν άφησε την υπόθεση στις τύχες της [Οι δασμοί σε ελιές και λάδι στο επίκεντρο της συνάντησης Βορίδη – Πάιατ, 14/2/2020].

– Κανείς δεν πρέπει να χαίρεται για τους δασμούς στα ισπανικά ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές καθώς ο ανταγωνισμός οξύνεται και μεταφέρεται σε άλλες χώρες. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα -όπως και η Ισπανία- είναι πλεονασματική τόσο στο ελαιόλαδο, όσο και στις επιτραπέζιες ελιές, εξαρτώμενη από τις εξαγωγές, και μάλιστα σε μια παγκόσμια αγορά ελαιολάδου που εξελίσσεται επίσης σε πλεονασματική με τις τιμές σε διαρκές καθοδικό σπιράλ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button