Τοπικά Νέα

«Πάρκινγκ» για δεξαμενόπλοια ο Μεσσηνιακός κόλπος

Δείτε τι αναφέρει η ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκη.

Ερώτηση Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θέμα: Πάρκινγκ για δεξαμενόπλοια ο Μεσσηνιακός Κόλπος Τα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ δεκάδων tanker πετρελαίου και αερίου τα οποία αρόδου πραγματοποιούν μεταγγίσεις καυσίμων και στράγγιση έρματος. Ο Μεσσηνιακός κόλπος παρέχει στις εταιρείες διεθνή ύδατα και ταυτόχρονα μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας. Μάλιστα, εκτός από τη Μάλτα και το Μεσσηνιακό κόλπο, στη Μεσόγειο δεν εντοπίζεται άλλο σημείο που να είναι τόσα τάνκερ σταματημένα.
Στις 17/9/2020 τα ξημερώματα, νοτιοανατολικά της Κορώνης, εντός διεθνών υδάτων, σημειώθηκε διαρροή πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο κατά τη διάρκεια μετάγγισης πετρελαίου, «από κάποια δεξαμενή έρματος», με αποτέλεσμα να διαρρεύσει ποσότητα πετρελαίου στη Θάλασσα καλύπτοντας μια έκταση 2 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων.
Ωστόσο δεν πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η απουσία ουσιαστικών ελέγχων έχει γίνει ευρέως αντιληπτή από τα πληρώματα διερχόμενων εμπορικών πλοίων «καθώς παρόμοιες κηλίδες καταγράφουμε πλέον συχνά στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Η φύση και η έκταση της ρύπανσης αποτελεί απόδειξη εκτεταμένης και συστηματικής απόρριψη ς ξεπλυμάτων από αμπάρια μεγάλων πλοίων κατά παράβαση της νομοθεσίας».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες για το περιστατικό στις 17/9/20; Εκτός από το διοικητικό πρόστιμο που επιβλήθηκε, ποιο είναι το πρόστιμο για τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας;
2. Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση του ανωτέρω φαινομένου; Πως χειρίζονται τις κραυγαλέες περιπτώσεις συστηματικής επιβάρυνσης του Θαλάσσιου περιβάλλοντος;
3. Με ποιον τρόπο προστατεύει τον πυρήνα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής;
4. Δεδομένου ότι στα πλοία που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου από τις Λιμενικές Αρχές με σκοπό την διερεύνηση πιθανής θαλάσσιας ρύπανσης, σε πόσους τέτοιους ελέγχους έχει προχωρήσει η υπηρεσία κατά τα τελευταία έτη;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κρίτων Αρσένης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button