Υγεία

Πίνεις καφέ και δεν σε ξυπνάει; Δες τι μπορεί να συμβαίνει

Οι επιστήμονες με νέες τους έρευνες ανακάλυψαν το παράδοξο του καφέ. Η ενέργεια που μας δίνει το δημοφιλές ρόφημα εξαρτάται από τα γονίδια μας και τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Ο Δρ Mark Stein, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, με μελέτη της επίδρασης του καφέ πάνω σε άτομα που προβλήματα προσοχής και απόδοσης στο χώρο εργασίας, βρήκε ότι η επίδραση της καφείνης σε κάποιους οργανισμούς είναι παροδική, ενώ όταν φτάνει η ώρα που ο οργανισμός δίνει σήμα για ύπνο, ο καφές δεν έχει καμία επίδραση.

Αυτό το φαινόμενο συνδέεται με τη τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), μία από τις βασικές χημικές ενώσεις για την αποθήκευση ενέργειας στα κύτταρα.

Όταν η ATP εξαντλειται τότε ο οργανισμός εκκρίνει την αδενοσίνη, που δίνει σήμα στον οργανισμό μας ότι έφτασε η ώρα για ύπνο και ξεκούραση.

Επίσης βρέθηκε ότι υπάρχουν οργανισμοί που είναι πιο ανθεκτικοί στην καφείνη, δηλαδή η επίδραση τους δεν φτάνει στα μέγιστα φυσιολογικά επίπεδα που συμβαίνει με το ευρύ κοινό.

Τέλος βρέθηκε ότι η συχνή κατανάλωση καφέ οδηγεί τον οργανισμό μας να απαιτεί συνέχεια περισσότερες ποσότητες, γεγονός επικίνδυνο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες και κακή ποιότητα ύπνου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button