Lifestyle

Παγάκια-ανεμιστήρας και άλλοι 8 τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι δροσερό

Το σπίτι είναι το προσωπικό μας καταφύγιο. Όσο, όμως, ο υδράργυρος θα ανεβαίνει, μπορεί να γίνει μια μικρή «κόλαση» που μας κάνει να ιδρώνουμε, να χάνουμε την ηρεμία μας, να απορρυθμιζόμαστε.

Κακά τα ψέματα, το σπίτι χωρίς δροσιά το καλοκαίρι είναι ανυπόφορο. Αν διαθέτετε air condition, σίγουρα δεν μπορείτε να το έχετε ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Aυτό, αναπόφευκτα θα φουσκώσει τον λογαριασμό του ρεύματος, κάτι που σίγουρα θέλετε να αποφύγετε. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις για να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό το καλοκαίρι: λύσεις ανέξοδες, εύκολες στην εφαρμογή τους και συνάμα αποδοτικές. Μπορείτε να κρατήσετε την θερμοκρασία του σπιτιού σας σε φυσιολογικά επίπεδα -ακόμα κι αν το θερμόμετρο έξω από το σπίτι χτυπάει κόκκινο- ακολουθώντας τα παρακάτω:

1) Προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα βαμβακερά και λινά κλινοσκεπάσματα: Αποφύγετε τα μεταξωτά και σατέν σεντόνια. Σίγουρα ο ύπνος θα είναι πιο δροσερός (Έξτρα τιπ: Λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε, βάλτε τα σεντόνια σε μια πλαστική σακούλα στην κατάψυξη και κλείστε την καλά. Τα σεντόνια σίγουρα δεν θα μπορούν να παραμείνουν το ίδιο δροσερά καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο αυτό το τρικ μπορεί να σας δώσει μια δροσερή ανάσα για λίγο).

2) Το κόλπο με τα παγάκια και τον ανεμιστήρα: Γεμίστε ένα μπολ με παγάκια και βάλτε τον ανεμιστήρα να φυσάει πάνω τους. Μόλις δημιουργήσατε ένα φυσικό air condition που θα φέρει μια ανάσα δροσιάς στο δωμάτιό σας.

3) Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πολύ την ηλεκτρική κουζίνα: Η χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας -ιδίως του φούρνου- μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την θερμοκρασία της κουζίνας αλλά και των δωματίων που βρίσκονται κοντά της.

 

Unsplash
Unsplash

4) Aποφύγετε να κάνετε μπάνιο με ζεστό (ή ακόμα χειρότερα, καυτό νερό): Οι υδρατμοί αυξάνουν την θερμοκρασία του σπιτιού. Προτιμήστε να κάνετε μπάνιο με χλιαρό ή δροσερό νερό.

5) Mην ανάβετε τα φώτα χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος: Τα καλοκαιρινά απογεύματα και βράδια, μην ανάβετε τα φώτα άσκοπα. Προτιμήστε πιο «φυσικό» φωτισμό, όπως πχ. κεριά.

6) Κάντε ένα «διάλειμμα» από τις ηλεκτρονικές συσκευές: Για παράδειγμα μην φορτίζετε το κινητό σας κοντά σας το βράδυ, μην αφήνετε για ώρες ανοιχτό το λάπτοπ και την τηλεόραση.

Unsplash
Unsplash

7) To πρωί και το μεσημέρι, κρατήστε τις κουρτίνες κλειστές: Θα δείτε ότι το δωμάτιο θα είναι παραμένει δροσερό για περισσότερο.

8) Τα στόρια μπορούν να βοηθήσουν: Κατεβάστε τα στόρια στα παράθυρα και θα δείτε ότι το δωμάτιό σας θα έχει φυσιολογική θερμοκρασία (Το 30% της ανεπιθύμητης ζέστης στο σπίτι τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες έρχεται από τα παράθυρα).

9) Φυτά εσωτερικού χώρου: Δίνουν μια ανάσα δροσιάς το καλοκαίρι στο σπίτι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button