Αγροτικά

Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

Αν και μεταπασχαλινά, -χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους- με αργίες και απεργίες, η εβδομάδα που κλείνει έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από τις 9/4 γράφαμε ότι «η αγορά αναζητά ένα νέο επίπεδο ισορροπίας» ακολουθώντας μια συνεχή άνοδο με αποτέλεσμα στις 16/4 να σπάσει οριακά «το ψυχολογικό φράγμα των 3,0 ευρώ», ενώ στις 23/4 «η αγορά είχε πάρει φωτιά». Όπως ήταν φυσιολογικό, γιατί δεν μπορεί οι τιμές να ανεβαίνουν με τέτοιους ρυθμούς επί τόσο διάστημα, επακολούθησε στις 30/4 ένα φρενάρισμα. Κι έτσι φτάνουμε σήμερα, μετά από το ράλλυ ενός μηνός, σε ένα (προσωρινό;) επίπεδο ισορροπίας, σε ένα «σκαλοπάτι», «παίρνοντας μια ανάσα», που θα δείξει προς τα που θα κατευθυνθεί τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν αλλαγές στα βασικά δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης. Αν η νέα κίνηση θα είναι ανοδική ή καθοδική, κανείς δεν ξέρει -κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο-, όμως θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι θα διορθωθεί η παραφωνία που έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, δηλαδή η σχεδόν εξίσωση των τιμών του έξτρα (3,4 €/κιλό) με τα λαμπάντε 1ο (3,0-3,2€/κιλό) στην Ισπανία.

Σε αυτό το «σκαλοπάτι» που αναφέραμε οι τιμές σήμερα στην Ελλάδα για τα καλά έξτρα κινούνται στα επίπεδα 3,20-3,30 (βυτίο, ex-factory), ενώ ειδικές περιπτώσεις μικρών ποσοτήτων φθάνουν μέχρι τα 3,40-3,45€. Χαρακτηριστικό όμως είναι, όπως και στην Ισπανία άλλωστε, οι περιορισμένες συναλλαγές και η στάση αναμονής.

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ

Τα πυρηνέλαια συνεχίζουν το φρενήρη ρυθμό ανόδου και ήδη το ραφινέ έχει φτάσει το 1,70€/κιλό.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ

Τα πράσινα της κονσερβολιάς, όπως και της χαλκιδικής, βλέπουν με σχετική αισιοδοξία τις προσεχείς εξελίξεις, αν και χωρίς να μπορεί να αποτυπωθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς και τιμές.

Η καλαμών έχει βραχυκυκλωθεί στο 1 περίπου € για το 200άρι μέγεθος με τις πολύ καλές φετινές ποιότητες.

Πάντως, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για την επερχόμενη εσοδεία 2021/22 από όλο το γεωγραφικό τόξο, από Φθιώτιδα έως Αιτωλοακαρνανία.

 

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button