Αγροτικά

Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (22/1/2021)

Για μία ακόμη εβδομάδα στην ελληνική και διεθνή αγορά οι τιμές των ελαιολάδων παραμένουν σε σταθερά επίπεδα με οριακές αυξομειώσεις ενώ οι εμπορικές πράξεις που γίνονται είναι επιλεκτικές και «με το σταγονόμετρο».

Η Ιταλία είναι φορτωμένη με 330 χιλ. τόνους όπως γράψαμε χθες, ενώ στην Ισπανία η Φιλομένα ελάχιστα επέδρασε στη φετινή παραγωγή καθώς η συγκομιδή είχε προχωρήσει στο 80% περίπου. Η Τυνησία εφοδιάζει συνεχώς τις αγορές με τα έτσι κι αλλιώς λίγα λάδια που έχει φέτος. Αν προσθέσουμε στην εικόνα και τις επιπτώσεις της υγιειονομικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης, τότε είναι εύκολο να εξηγήσουμε γιατί κινείται η αγορά σε αυτούς τους χαμηλούς ρυθμούς.

Από τις ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Εκείνες που αναζητούν ποιότητα και πληρώνουν κάτι παραπάνω κι εκείνες που αναζητούν τις όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές, ώστε με κάποιες αναμίξεις να βγει ένα λάδι «τυποποιήσιμο» ή κουπέ.

Όπως γράψαμε και στα προηγούμενα Παρατηρητήρια Τιμών ο μεγάλος όγκος λαδιών παραμένει απούλητος, ειδικά στην Κρήτη, κι αυτό εγκυμονεί αμφιβολίες κι ερωτηματικά για το μέλλον.

Μία από τις λίγες βεβαιότητες που μπορούμε να έχουμε είναι ότι τα καλά λάδια θα πρέπει να τα προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε σωστές δεξαμενές, με τακτικές μεταγγίσεις κ.λπ. ώστε να αξιοποιήσουμε φέτος τις ελλείψεις που έχει η Ισπανία σε πολύ καλές ποιότητες.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ

Στις ελιές Καλαμών οι τιμές για το 200άρι μέγεθος βρίσκονται στα όρια των 0,80-0,90€/κιλό χωρίς ιδιαίτερη ζήτηση. Τα ψιλά μεγέθη γύρω από τα 300 τεμάχια/κιλό είδαν μια άνοδο κυρίως λόγω μαζικής τους ελαιοποίησης, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια.

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από κάποιους μεγάλους μεταποιητές που διαβλέπουν σημάδια ζήτησης από τη διεθνή αγορά για τα συμβόλαια που παραδοσιακά κλείνονται αυτή την εποχή. Ελπίδα είναι η χαλάρωση του lockdown να δώσει διεξόδους κυρίως στις εξαγωγές γιατί η εγχώρια αγορά αργεί ακόμη να ανακαλύψει την αξία της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς.

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

 

πηγή: olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button