Αγροτικά

Πανεπιστήμιο Όρεγκον: Εντομοκτόνα «νέας γενιάς» εξίσου επικίνδυνα για τις μέλισσες

Eντομοκτόνα «νέας γενιάς», που διαφημίζονται από τη βιομηχανία των αγροχημικών ως ασφαλέστερα για τις μέλισσες, μπορούν να τους προκαλέσουν στρες ή ακόμα και θάνατο, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έκθεση. Όπως αναφέρουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Όρεγκον, δύο δραστικές ουσίες σε δημοφιλή προϊόντα του εμπορίου φαίνεται να έχουν θανατηφόρα δράση και να προκαλούν, επιπλέον, οξειδωτικό στρες στις μέλισσες που εκτέθηκαν σε αυτές. «Μετά την πρόσφατη έγκριση της Αρχής Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) για τις ουσίες φλουπυραδιφουρόνη και σουλφοξαφόρη και δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την υγεία των επικονιαστών, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις μέλισσες», τονίζουν.

Στην εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκαν δύο δοκιμές, όπου μέλισσες εκτέθηκαν στις ουσίες, μία σύντομη και μία μεγαλύτερης διάρκειας. Η πρώτη είχε εξάωρη διάρκεια, ενώ η δεύτερη είχε διάρκεια δέκα ημερών. Αμφότερες πραγματοποιήθηκαν σε καλλιέργειες μήλου, εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της σύντομης έρευνας, κατά την έκθεση των μελισσών σε μία από τις δραστικές ουσίες «θανατώθηκαν τόσες μέλισσες, ώστε κρίθηκε ανέφικτο να πραγματοποιηθεί και η μεγαλύτερης διάρκειας δοκιμή». Ωστόσο, και σε ό,τι αφορά την έτερη δραστική ουσία, το συμπέρασμα ήταν ότι παρά τα γεγονός ότι δεν είναι άμεσα θανατηφόρα, ωστόσο μειώνει σημαντικά τον κύκλο ζωής των εργατριών μελισσών.

Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις που αντιτίθενται στην ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων, τα αποτελέσματα της έρευνας εγείρουν το ερώτημα, «γιατί η EPA έδωσε την έγκριση σε αυτές τις δύο ουσίες;», τη στιγμή που μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η ίδια αναγνωρίζει ότι ειδικά η φλουπυραδιφουρόνη εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τις ενήλικες μέλισσες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button