Ελλάδα

Παπαζάχος: Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ ανά πάσα στιγμή

Με αφορμή τον σεισμό στην Εύβοια, ο καθηγητής σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος μίλησε για το ενδεχόμενο σεισμού έως και 6 Ρίχτερ στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής , κος Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μίλησε στα Παραπολιτικά για τον σεισμό στην Εύβοια ενώ εμφανίστηκε ανησυχητικός για την σεισμική ακολουθία στη χώρα μας, καθώς όπως είπε ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με την σεισμική ακολουθία είναι παρόμοιες για να μην πω ταυτόσημες. Όλοι μιλάμε για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όλοι μιλάμε για μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία είναι πρακτικώς ανύπαρκτα. Χαμηλής σεισμικότητας για τον ελλαδικό χώρο σημαίνει ότι τα ρήγματα στην περιοχή μπορεί να δώσουν τον τυπικά χαμηλότερο μέγιστο σεισμό που θεωρούμε για τον ελληνικό χώρο και αυτός είναι ένας σεισμός της τάξης του 6. Για την Ελλάδα το 6 είναι πάρα πολύ λίγο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλλονιά έχουμε 7,5, δεν είναι Σάμος που έχουμε 7. Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε.

Ερωτηθείς αν τα παλιά σπίτια που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμική τεχνολογία θα αντέξουν ένα σεισμό της τάξεως του 6

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν παίζει μόνο το μέγεθος του σεισμού αλλά και η απόσταση. Πολλοί μικρότεροι σεισμοί δηλαδή της τάξεως του 5,2-5,5 σε

μικρές αποστάσεις δηλαδή όταν είσαι δίπλα στο επίκεντρο έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Γενικά επειδή τα 6αρια είναι οι τυπικοί σεισμοί του ελλαδικού χώρου κάνουν βλάβες στην κοντινή περιοχή κυρίως στα παλιά κτήρια.

Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε τους κατοίκους της Ευβοίας να παραμείνουν στα αυτοκίνητα τους

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button