Αγροτικά

Παράταση στις δηλώσεις για αγροτικό τιμολόγιο ΔΕΗ

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 31 Μαρτίου 2021. Επιπλέον η ΔΕΗ καλεί εκ νέου τους αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους προς την εταιρεία, ειδικά εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν διακόψει την αγροτική τους δραστηριότητα και συνεχίζουν «παράτυπα να απολαμβάνουν τα προνόμια του αγροτικού τιμολογίου» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για την εκκαθάριση του μητρώου των δικαιούχων του αγροτικού τιμολογίου, ξεκίνησε τη διαδικασία από το 2014.

Αργεί η επανασύνδεση στις τακτοποιημένες γεωτρήσεις και αίτημα νέας ρύθμισης με τη ΔΕΗ μέσω Κάρτας Αγρότη

Κομμένο ρεύμα στις εκμεταλλεύσεις, οχλήσεις από εισπρακτικές και συσσώρευση χρεών προς τη ΔΕΗ αναφέρουν οι αγρότες, που δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές και της αποδυνάμωσης του εισοδήματός τους εξαιτίας της πανδημίας αδυνατούν να εξέλθουν από την δεινή αυτή θέση. Ωστόσο και οι αγρότες που καταφέρνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εταιρεία ηλεκτροδότησης χρειάζεται να αναμένουν μέρες έως ότου προχωρήσει η επανασύνδεση του ρεύματος στις τακτοποιημένες  πλέον γεωτρήσεις. Αυτό μεταφέρει και σε σχετική του ερώτηση ο βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προς τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Από την άλλη, τελευταία καταγραφή διακοπής της ηλεκτροδότησης έρχεται από το Τυμπάκι της Κρήτης, όπου οι παραγωγοί εκεί ζητούν να σταματήσουν τόσο οι οχλήσεις από την εισπρακτική όσο και οι διακοπές ρεύματος, έως ότου τουλάχιστον καταφέρουν να εκδώσουν Κάρτα του Αγρότη, προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ. Στο αίτημα ρύθμισης περιλαμβάνεται η καταβολή του 20-30% του χρέους μέσω της Κάρτας του Αγρότη και εν συνεχεία η εξόφληση σε έως 36 δόσεις.

Αιτήσεις από Απρίλη για έκπτωση τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς ΔΕΗ αγροτών

Εν τω μεταξύ, ανοίγει τον Απρίλιο εκ νέου η πλατφόρμα στην οποία 180.000 αγρότες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ με τους λογαριασμούς ρεύματος. Η ένταξη στο καθεστώς αυτό ρίχνει το τέλος ανά μεγαβατώρα στα 9,2 ευρώ από τα 17 ευρώ που ισχύει για τους υπόλοιπους χρήστες του δικτύου, ωστόσο στον προηγούμενο κύκλο αιτήσεων περίπου 2.000 από τους 180.000 δικαιούχους αγρότες είχαν καταθέσει αίτημα προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερο τέλος με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για την ενίσχυση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με απόφαση της ΡΑΕ η χρέωση βάσης για το ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2019. Από τον Απρίλιο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, να δηλώσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση που δικαιούνται. Οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τους αγρότες και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν καθοριστεί σε 9,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τη βιομηχανία σε 2,55 Euro/MWh. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβαρυνθούν με αυξημένες χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του 2019, στα 17 ευρώ/MWh.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button