Αγροτικά

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (1/7/2022)

Τα σημάδια της νέας εσοδείας 2022/23

Σήμερα (1/7/2022) υπάρχουν μεν κάποιες ενδείξεις για τη νέα εσοδεία 2022/23, όμως συνεχίζει να επικρατεί πέπλο ασάφειας.

Ελλάδα:  Το ρεπορτάζ (βλ. “Ανάλυση ποικιλιών και περιοχών για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2022/23” και “Η εικόνα της καρπόδεσης, η πορεία της δακοκτονίας και πιθανοί κίνδυνοι για την ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα) συνοψίζει σε μια παραγωγή ελαιολάδου κατώτερη μεν εκείνης που είχε διαφανεί από την ανθοφορία-ρεκόρ, όμως οι προσδοκίες είναι για μια πολύ ικανοποιητική ποσότητα. Επειδή μάλιστα η καρπόδεση έχει προχωρήσει, έχουν λιγοστέψει έως εκμηδενιστεί οι κίνδυνοι για σοβαρές ζημίες από τυχόν περίπτωση καύσωνα τις προσεχείς ημέρες. Όχι μόνο ο καρπός έχει δέσει αλλά και τα δένδρα είναι ποτισμένα, ξεκούραστα και ανθεκτικά. Αν και πολύ νωρίς ακόμη, ωστόσο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις κατά τόπους δακοκτονίες, άρα βάσιμες είναι οι προσδοκίες και για μια καλή κατά μέσο όρο ποιότητα.

Ιταλία:  Ο μεγάλος καύσωνας των τελευταίων ημερών είχε δραματικές επιπτώσεις σε όλη την αγροτική παραγωγή. Ειδικά στον ελαιοκομικό τομέα η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί ειδικά η κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή της Πούλια προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά την οποία δεν θα μπορέσει να επαναλάβει.

Ισπανία: Εδώ παίζεται το μεγάλο θρίλερ. Ο πρόσφατος καύσωνας ξεπέρασε τα όρια των λίγων ημερών και τώρα καταγράφονται οι επιπτώσεις του, ιδίως στις μη αρδευόμενες περιοχές της Ανδαλουσίας. Λόγω του μεγέθους του ισπανικού ελαιώνα -που καλύπτει περί το 50% της παγκόσμιας παραγωγής-, είναι προφανές ότι ένα συν ή πλην έστω 10% μεταφράζεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους που επηρεάζουν το παγκόσμιο ισοζύγιο.

Άλλες χώρες: Η Πορτογαλία, προερχόμενη από μια χρονιά ρεκόρ υψηλής παραγωγής, θα είναι αδύνατον να την επαναλάβει. Σε μεσαία/καλά επίπεδα περί τους 200 χιλ. τόνους αναμένεται να κινηθεί η Τυνησία, ενώ η Τουρκία μάλλον βαδίζει για μια καλή εσοδεία, με τη βοήθεια των νέων της φυτεύσεων.

Τα αποθέματα της περιόδου 2021/22, το ισοζύγιο της 2022/23, οι πρώτες «κουβέντες» για τις τιμές του φθινοπώρου

Από τα επίσημα στοιχεία Ισπανίας και Ιταλίας μπορούμε να γνωρίζουμε με σχετική βεβαιότητα ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με αποθέματα που επαρκούν για ένα ομαλό άνοιγμα της επόμενης, χωρίς «λίμνες λαδιών» που θα πίεζαν πτωτικά τις τιμές, αλλά ούτε και ιδιαίτερες ελλείψεις που θα σηματοδοτούσαν έντονα ανοδικές τάσεις.

Όλα, λοιπόν, κρίνονται και θα κριθούν από την κατανάλωση, πράγμα που δεν έχουμε κουραστεί να υπογραμμίζουμε τα τελευταία χρόνια. Το δυστύχημα είναι ότι η Ελλάδα έχει ξεμείνει από σοβαρές εφεδρείες. Οι κάποτε μεγάλες εταιρείες του χώρου δεν δείχνουν κανένα σοβαρό ενδιαφέρον να επενδύσουν ούτε στη διεθνή αλλά ούτε και στην εσωτερική αγορά. Στα προγράμματα προώθησης της ΕΕ η χώρα μας είναι και θα είναι αποκλεισμένη μέχρι να λήξει το σκάνδαλο στο οποίο βρίσκεται εκτεθειμένος ο ΣΕΒΙΤΕΛ με την OLAF και τον οικονομικό εισαγγελέα. Κι έτσι η μόνη διέξοδος που απομένει είναι ένας αριθμός επιχειρήσεων, μικρής σχετικά δυναμικότητας, για να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν το περίγραμμα με το οποίο θα μπορούσε να γίνει σήμερα μια «χαλαρή» συζήτηση για τις τιμές που αναμένονται το φθινόπωρο για τα φρέσκα ελαιόλαδα.

Όπως, λοιπόν, γράφει και ο διευθυντής της ΝΑΟΟΑ, Jef Profaci, όλα θα κριθούν από την κατανάλωση, και εδώ πρέπει όλοι να προσπαθήσουν σκληρά όλοι.

Οι τιμές στην Ελλάδα σήμερα:

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα αγοραστικό ενδιαφέρον και μια κινητικότητα που είχε σαν αποτέλεσμα κάποιες εμπορικές συναλλαγές με λίγα σεντς παραπάνω.

Σήμερα στην Ελλάδα οι τιμές των έξτρα κυμαίνονται από 3,40 έως 3,65€/κιλό (βυτίο x-factory). Το βιομηχανικό 5ο έχει 3,0-3,10 άφιξη Αθήνα. Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν τα πυρηνέλαια, με 1,70 το μπρούτο 10° και 2,85€/κιλό το ραφινέ, καθώς ακολουθούν την γρήγορη αποκλιμάκωση των ηλιέλαιων (σπορελαίων).

Οι τιμές στα υπόλοιπα κυριότερα ελαιοπαραγωγά κέντρα:

Τα έξτρα κυμαίνονται στην Ισπανία από 3,50 έως 3,70€/κιλό, φτάνοντας τα 4,05€/κιλό για κάποια premium. Η Ιταλία πάντοτε υψηλότερα στα 4,20-4,40 €/κιλό, ενώ η Τυνησία κυμαίνεται περί τα 3,40 με 3,50€/κιλό.

Το (κοινό) παρθένο 1° διατηρεί στην Ισπανία μια ανοδική με τάση με 3,30 – 3,40 €/κιλό, ενώ στην Ιταλία βρίσκεται υψηλότερα στα 3,70 €/κιλό.

Ο βιομηχανικός άσσος είχε ανέβει στην Ισπανία και τώρα διατηρείται σχεδόν στα 3,30€/κιλό.

Υψηλά, στο 3,55€ διαπραγματεύεται το ραφινέ στην Ιταλία και 3,35-3,40€/κιλό στην Τουρκία, που επηρεάζεται από την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι, όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία, καθώς και στην Ισπανία το ραφινέ πυρηνέλαιο υποχωρεί και βρίσκεται στο 2,65€/κιλό.

Οι επιτραπέζιες ελιές

Οι επιτραπέζιες ελιές κινούνται σε δύο διαφορετικούς ρυθμούς.

Πράσινα και μαύρα, Κονσερβολιές και Χαλκιδικής, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με ελάχιστα στοκ λόγω κακής φετινής παραγωγής, αντιμετωπίζουν μια ζήτηση χαμηλών τόνων που περιμένει το φθινόπωρο της νέας εσοδείας για να δείξει τις διαθέσεις της.

Τα Καλαμών μονοπωλούν το καθημερινό επικοινωνιακό ενδιαφέρον. Ως προϊόν καθημερινής χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης κινείται από 2,0 έως 2,30€/κιλό, μάλλον χωρίς να έχει επηρεαστεί από την υπόθεση της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας.

Πάντως ο χειμώνας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως αν το πολιτικό σκέλος της ΠΟΠ Καλαμάτας μπλέξει με το οικονομικό της Καλαμών.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button