Αγροτικά

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (26/11/2021)

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου , όμως το κλίμα στην αγορά κάθε άλλο παρά εορταστικό είναι. Ο αγγελιαφόρος ήρθε χθες και έφερε τα μαντάτα της Ισπανίας για 24% μείωση της κατανάλωσης τον Οκτώβριο  επιβεβαιώνοντας αυτό που γράφουμε εδώ και πολύ καιρό στο Ελιά & Ελαιόλαδο και στο Olivenews.gr.

Φέτος το παιχνίδι παίζεται στο γήπεδο της ζήτησης/ κατανάλωσης και όχι της προσφοράς/παραγωγής/αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να δέχονται συνεχείς πιέσεις υποχώρησης.

Το κακό είναι ότι αυτό συμβαίνει σε μια εποχή γενικευμένης ακρίβειας όλων των λειτουργικών εξόδων, εισροών κ.λπ., με αποτέλεσμα οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής να μεταφέρουν την πίεση στη βιομηχανία τυποποίησης και αυτή με τη σειρά της στον πιο αδύναμο κρίκο, στους ελαιοπαραγωγούς. Ειδικά μάλιστα στη χώρα μας, μετά τη (σχεδόν) πλήρη διάλυση και ανυπαρξία συνεταιριστικών επιχειρήσεων, η διαπραγματευτική δύναμη των ελαιοπαραγωγών είναι (σχεδόν) ανύπαρκτη.

Εκπρόσωπος της ελληνικής βιομηχανίας τυποποίησης με καλή γνώση του τομέα μας επιβεβαιώνει ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ της τάξης του 6%, ενώ τον Οκτώβριο συνεχίστηκε η πτωτική αυτή πορεία με σταθερούς ρυθμούς. Αξιοσημείωτη είναι η στροφή των καταναλωτών προς τις συσκευασίες 4 λίτρων, επιδιώκοντας καλύτερη τιμή ανά λίτρο που αγοράζουν, με την κατανάλωση “χύμα” ελαιολάδου (16 κιλος τενεκές) μετά την καραντίνα να κερδίζει σημαντικό έδαφος, κυρίως λόγω της ευκολίας μετακίνησης και συνάντησης των μικροπαραγωγών με συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι αυξήσεις στο κόστος ζωής πρόκειται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση το προσεχές διάστημα.

Οι τιμές στις αγορές

Ισπανία
Η Ισπανία την εβδομάδα αυτή διατηρήθηκε στα ίδια, πρακτικά, επίπεδα με την προηγούμενη. Παρατηρούμε κάποιες αδιόρατες αυξήσεις π.χ. ο μέσος όρος του λαμπάντε 1° από 2.677 σε 2.688 €/τόνο. Σημαντική η αύξηση της μέγιστης τιμής του έξτρα κατά 2 ολόκληρα ευρώ, από τα 4 στα 6€/κιλό, όμως αφορά μόνο στο 1% των συναλλαγών.

Ιταλία

Αυτό που τριγυρόφερνε εδώ και καιρό συνέβη, δηλαδή έσπασε καθοδικά το φράγμα των 4 ευρώ, υποχωρώντας σε ένα εύρος μεταξύ 3,60 και 3,90€, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Άντρια (ποικιλία Κορατίνα). Κατά τα άλλα, οι ειδικές περιπτώσεις των “σούπερ έξτρα” παραμένουν αμετακίνητες.

Ελλάδα

Μια μικρή ανοδική κινητικότητα είδαμε αυτή την εβδομάδα, με τα καλά Κορωνεϊκα να ανεβαίνουν στο 3,40€/κιλό (CIF παράδοση). Σε Μεσσηνία και Κρήτη επικρατεί το 3,20-3,30€. Η ζώνη της Αθηνοελιάς προσπαθεί να κατοχυρώσει το 3,40€ σε σύγκριση με το 3,50 της προηγούμενης εβδομάδας και το αρχικό 4,20€/κιλό.

Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από μικρούς τυποποιητές, με τους μεγάλους να απέχουν από την αγορά.

Να σημειώσουμε ότι τα βιομηχανικά 5° κινούνται στο 2,45 (άφιξη Ιταλία).

Το πυρηνέλαιο μπρούτο 10° είναι στο 1.050€/τόνος.

Επιτραπέζια Ελιά

Συνεχίζοντας από το Παρατηρητήριο της προηγούμενης εβδομάδας  βλέπουμε τα μεν φρέσκα να παραμένουν στο 1,30-1,40€/κιλό, ενώ τα περυσινά στα 1,90-2,0€/κιλό (πάντα με βάση τα 200 τεμάχια/κιλό), με πολλές συζητήσεις αν μπορούν να υπερβούν αυτό το όριο. Σημαντικό ότι δεν αλλάζει η κλιμάκωση των τιμών σύμφωνα με τους τεμαχισμούς.

 

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button