Αγροτικά

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (23/9/2022)

Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα των προσδοκιών καθώς την επόμενη ξεκινούν δειλά-δειλά οι Άγιοι Απόστολοι με τις Αθηνοελιές τους.

Ένα πρώτο ερώτημα αφορά στο σημείο εκκίνησης των τιμών. Όλοι αναμένουν, κι είναι εμπορικά λογικό, ένα άλμα σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο όπου η Λακωνία κυμαίνεται από 4,0 έως 4,10€/κιλό (τιμές βυτίου, ex-factory). Βέβαιο είναι και ότι φέτος θα έχουμε ένα άλμα σε σύγκριση με το περυσινό 4,20€/κιλό που ξεκίνησαν οι Άγιοι Απόστολοι.

Για το σημείο λοιπόν εκκίνησης των πρώτων βυτίων ήδη ακούγονται πολλά. Συνοψίζοντάς τα θα έλεγε κανείς ότι μια τιμή μεταξύ 4,80-4,85€/κιλό στη ζώνη της Αθηνοελιάς θα ικανοποιούσε και τους παραγωγούς σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα αλλά και τα αντίστοιχα περυσινά, θα ικανοποιούσε όμως και τους αγοραστές, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να περπατάνε στο τεντωμένο σκοινί της αβεβαιότητας με τιμές εξαιρετικά ευαίσθητες σε ένα σωρό αντιφατικούς παράγοντες. Αλλά και για το Μαυρολήσιο οι παραγωγοί προγραμματίζουν να ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, ενώ για τιμή προσδοκούν να υπερβούν τα 4,0€.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά στη χρονική διάρκεια που μπορεί να έχουν οι όποιες τιμές εκκίνησης. Εδώ πρόκειται για μια τελείως διαφορετική εξίσωση πολλών αγνώστων μεταβλητών, την οποία ας αφήσουμε να συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Για την Ελλάδα υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες ποσότητες βιομηχανικών, τα οποία αυτήν την εβδομάδα ακολούθησαν την Ισπανία με μια μικρή υποχώρηση στο 3,40€ το πεντάρι.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά είναι δύσκολο να έχει κανείς μια πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει με τα (κοινά) παρθένα, όπου ακούγονται περιπτώσεις με μικροποσότητες να πιάνουν εξαιρετικά -αφύσικα θα έλεγα- υψηλές τιμές.

Για τα έξτρα οι ποσότητες των αποθεμάτων έχουν κατέβει στο ελάχιστο, ας μην ξεχνάμε πως πέρυσι είχαμε μια πολύ κακή χρονιά με 185 χιλ. τόνους παραγωγή. Σε περιοχές όπως η Λακωνία που η εμπορία του προϊόντος είναι πιο ελεγχόμενη και οργανωμένη, τα σημερινά αποθέματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 50 βυτία όλα κι όλα.

Οι τιμές στα ελαιοπαραγωγικά κέντρα της Μεσογείου

Την εβδομάδα αυτή διαψεύστηκαν οι ελπίδες της Ισπανίας, καθώς έπεσαν μεν κάποιες βροχούλες, όμως ήταν ανεπαρκέστατες εν σχέσει με τις ανάγκες που έχουν τα εδώ και πολλούς μήνες διψασμένα δέντρα.

Αντιθέτως, η Ιταλία πνίγηκε από καταρρακτώδεις βροχές που έκαναν μεν ζημιές, ίσως όμως έχουν μια μικρή θετική επίδραση στην αναμενόμενη συγκομιδή.

Οι τιμές αναλυτικά διαμορφώθηκαν ως εξής:

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Ισπανία=     4,0-4,20 €/κιλό      (έως 4,30 €/κιλό για ορισμένα premium)

Τυνησία=    3,90-4,0 €/κιλό

Μαρόκο =   3,60-3,80 €/κιλό

Ιταλία =      4,75-5,0 €/κιλό       (μέση τιμή 4,88 €/κιλό)

Παρθένο Ελαιόλαδο

Ιταλία= 3,37 €/κιλό    (μικρή άνοδος)

Ισπανία= 3,80-3,85 €/κιλό

Λαμπάντε

Ισπανία 1°=   3,80-3,90 €/κιλό

Ιταλία 3°=     3,45-3,50 €/κιλό

Ιταλία 5° =    3,40 €/κιλό

Ραφινέ

Ιταλία =    4,0 €/κιλό

Τουρκία = 3,70-3,75 €/κιλό    (σημαντική μείωση)

Πυρηνέλαιο

Ελλάδα (μπρούτο 10°)=  1,75-1,80 €/κιλό   (μικρή άνοδος)

Ραφινέ Πυρηνέλαιο

Ιταλία =   2,90€/κιλό   (μικρή άνοδος)

 Σπορέλαια (Ιταλία)

Ηλιέλαιο=  1,75 €/κιλό

Αραβοσιτέλαιο=   2,30 €/κιλό

Σογιέλαιο=  1,60 €/κιλό

 

~~~~~

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

 

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button