Αγροτικά

Πατάτα: Ευαίσθητες σε μυκητολογικές προσβολές οι φθινοπωρινές φυτείες

Στη Μεσσηνία, το φύτρωμα ξεκίνησε από το πρώτο 10-ημερο του Σεπτεμβρίου και οι πρώτες καλλιέργειες βρίσκονται στο κλείσιμο. Στην πρώιμη παραλιακή ζώνη της Αχαΐας και Ηλείας το φύτρωμα έχει ήδη ξεκινήσει. Σε όλες τις περιοχές, οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τα παθογόνα και τους εχθρούς της καλλιέργειας.

Φθοριμαία

Σε όλες τις περιοχές υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλήψεων ακμαίων και υπάρχει κίνδυνος προσβολής των νεαρών φυτών στα αρχικά στάδια.

Συστάσεις: Σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών μπορεί να γίνει καταπολέμηση με εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος.

Περονόσπορος

Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος και τη θερμοκρασία διύγρανσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για το ξεκίνημα προσβολών.

Συστάσεις: Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκ.) πρέπει να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

Αλτερναρία

Ο καιρός ευνοεί προσβολές. Ωστόσο, σπάνια αυτές εκδηλώνονται σε νεαρά και ζωηρά φυτά.

Συστάσεις: Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές ανά 10ήμερο μόνο με την εμφάνιση τοπικών προσβολών. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button