Αγροτικά

Πατάτα: Kαταγγελίες παραγωγών για ελληνοποιήσεις

Πληθαίνουν οι καταγγελίες παραγωγών για αθρόα φαινόμενα ελληνοποιήσεων στις πατάτες. Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί το τελευταίο διάστημα παρατηρούνταν ελλείψεις στη λιανική αγορά (λαϊκές, σούπερ μάρκετ) σε πατάτες από Θήβα, Αχαϊα και Έβρο και αντι΄αυτών διατίθενται πατάτες Κύπρου που μάλιστα οι τιμή τους είναι αρκετά αλμυρή για την τσέπη των καταναλωτών.Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η τιμή μέσα σε λίγες μέρες υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας το 1,40 ευρώ το κιλό.

Κερδισμένοι φέρονται  να είναι ολίγοι μεσάζοντες και έμποροι που διακινούν χύμα και χωρίς τα νόμιμα έγγραφα το προϊόν ρίχνοντας με κάθε μέσο την τιμή του.

Χαμένοι οι πατατοπαραγωγοί Αχαϊας και Νευροκοπίου που μέχρι πριν λίγο καιρό πωλούσαν τα προϊόντα τους από 016 έως 0,20 ευρώ/κιλό και δεν μπορούν να αντιδράσουν πιεζόμενοι από τα υψηλά κόστη παραγωγής, τις καιρικές συνθήκες και τη γενικότερη αβεβαιότητα. Επιπλέον, οι παραγωγοί πατάτας διεκδικούν την πληρωμή ενισχύσεων λόγω της πανδημίας με το ποσό των περίπου 4 εκατ. ευρώ. Διαμηνύουν δε ότι εδώ και πολλούς μήνες έχουν λάβει υποσχέσεις για την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει τίποτα.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι φέτος υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος για εξαγωγές που οφείλεται στις ζημιές που έχουν στην παραγωγή οι χώρες της Ευρώπης λόγω των καιρικών συνθηκών γεγονός που έχει αρχίσει να δίνει ώθηση στις τιμές.

Ωστόσο η φετινή εικόνα της αγοράς αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button