Υγεία

Παχαίνει το ψωμί; Τρεις διατροφικοί μύθοι… διαλύονται!

Ας ξεκινήσουμε από το ψωμί! Το ψωμί, τα μακαρόνια και οι πατάτες έχουν αδικηθεί σε μεγάλο βαθμό και έχουν πολλάκις κατηγορηθεί για την παχυσαρκία. Οι κατηγορίες αυτές όμως, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι συνήθως τρώμε το ψωμί με βούτυρο ή το «βουτάμε» στο λάδι της σαλάτας, βάζουμε άφθονη σάλτσα στα ζυμαρικά και γαρνίρουμε τις πατάτες με λιωμένο βούτυρο ή τυρί. Ενώ λοιπόν μια φέτα ψωμί έχει 80 θερμίδες, εάν την καταναλώσετε με δυο κουταλάκια βούτυρο αυτομάτως «αποκτά» 170 θερμίδες.

Με άλλα λόγια δεν είναι το ψωμί ή τα μακαρόνια που παχαίνουν αλλά το γεγονός ότι συνήθως τα απολαμβάνουμε με τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Έτσι αυξάνουμε τις θερμίδες που παίρνουμε και τελικά ρίχνουμε τις κατηγορίες στο τρόφιμο που ευθύνεται λιγότερο γι’ αυτό.

Ας δούμε και τι συμβαίνει με το λάδι στη σαλάτα. Αν δεν το βάζετε για να γλιτώσετε θερμίδες διαπράττετε ένα διατροφικό ατόπημα. Στερείτε από τον οργανισμό σας τα καροτινοειδή (αντιοξειδωτικά) των λαχανικών που χρειάζονται το λίπος για να απορροφηθούν. Γι’ αυτό βάλτε λάδι στη σαλάτα, αλλά προκειμένου να ελέγξετε την ποσότητα, χρησιμοποιήστε ένα ψεκαστήρα έτσι ώστε να μειώσετε την ποσότητα ή μετρήστε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Πολλοί πιστεύουν τέλος ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά. Στην πραγματικότητα η διαφορά θερμίδων ανάμεσα στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα επεξεργασμένα είναι πολύ μικρή. Επιλέγοντάς τα λοιπόν, ουσιαστικά δεν γλιτώνετε θερμίδες. Έχετε όμως άλλα οφέλη διόλου αμελητέα και αυτό επειδή διατηρούν τις φυτικές τους ίνες οι οποίες διευκολύνουν την λειτουργία του εντέρου, έχουν βιταμίνες και μέταλλα και κατά κανόνα δεν έχουν ζάχαρη.

Πηγή: ygeiamou

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button