Αγροτικά

Πενταπλάσια η αύξηση στην τιμή του παρθένου από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε έναν χρόνο

της Ελένης Ριζάκη

Αύξηση των τιμών του ελαιολάδου, σε όλες τις μεγάλες αγορές, καταγράφει το Παρατηρητήριο της ΕΕ, τάση που, ενόψει και των νέων σοδειών, προβλέπεται να διατηρηθεί τους επόμενους μήνες.

Ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζουν αναμφίβολα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ισπανία στην παραγωγή της, αλλά και μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως η αναταραχή που έχουν προκαλέσει στην αγορά φυτικών ελαίων ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα υψηλά κόστη παραγωγής και η ξηρασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, τα ευρωπαϊκά αποθέματα ελαιολάδου στα τέλη Σεπτεμβρίου υπολογίζεται να αγγίξουν τους 661.000 τόνους, οι οποίοι ισοδυναμούν με κάτι παραπάνω από τον πενταετή μέσο όρο και αποδίδονται στην πλούσια σοδειά της σεζόν 2021-2022.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν τους επόμενους μήνες η κατανάλωση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου να εμφανίσει κάποια μείωση, μια και οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και οι οποίοι είχαν συμβάλει στην αύξηση της οικιακής χρήσης του τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν πάψει πλέον να υφίστανται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, και για όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου, η ζήτηση αναμένεται, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, να αυξηθεί έως και 25% τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας ήταν τον Αύγουστο αυξημένες 2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 12% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 3,485 ευρώ/κιλό. Πιο εντυπωσιακή, ωστόσο, είναι η αλματώδης αύξηση 59% που καταγράφεται στην τιμή του παρθένου ελαιολάδου στο δωδεκάμηνο, με τη μέση τιμή του Αυγούστου 2022 να φτάνει τα 2,70 ευρώ/κιλό.

Στην Ισπανία, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο, σημείωσαν αύξηση 4% τον Αύγουστο στα 3,725 ευρώ/κιλό, ενώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι η αύξηση φτάνει το 15%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η πρόσφατη πρόβλεψη του Ισπανού υπουργού Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, ότι την επόμενη χρονιά η καλλιέργεια ελαιοδέντρων θα κινηθεί αρκετά κάτω από τον μέσο όρο, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει την τιμή του έξτρα παρθένου στα επίπεδα των 4,30 ευρώ/κιλό. Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 2% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και κατά 4% σε ετήσια, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 4,45 ευρώ/κιλό.

Στα 4 ευρώ οι πράξεις με τα περσινά

Αυτήν τη στιγμή, η ελληνική αγορά βρίσκεται εν αναμονή των πρώτων εμπορικών κινήσεων για τη νέα σοδειά. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας» στη Μεσσηνία, «οι εκτιμήσεις για ζημιές στην Ισπανία έχουν επαληθευθεί και υπάρχουν φήμες ότι η παραγωγή τους θα πέσει κάτω από 1 εκατ. τόνους. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, λόγω της γενικότερης αστάθειας, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι καλύτερες φέτος οι τιμές του ελαιολάδου».

Οι αγοραπωλησίες που γίνονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας αφορούν αποθέματα της περσινής σεζόν και, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, πραγματοποιούνται σε αρκετά καλές τιμές. «Είναι κοντά στα 4 ευρώ, αρκετά αυξημένες, κάτι που προμηνύει ότι θα είναι καλές και οι τιμές της νέας σεζόν που έρχεται. Είναι λίγα πλέον τα περσινά λάδια, τα περισσότερα έχουν πουληθεί», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, αναφέρει ότι πρόσφατη συναλλαγή από τον ΑΣ Ζάκρου έγινε στα 4,06 ευρώ για προϊόν με οξύτητα 0,18, αν και «οι υπόλοιπες κυμαίνονταν στα 3,60-3,70 ευρώ». Για τη νέα σεζόν εκφράζει την ελπίδα «ότι λόγω της Ισπανίας, οι τιμές θα είναι αυξημένες, αλλά το θέμα είναι να φύγουν μεγάλες ποσότητες».

 

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button