Κόσμος

Περού: Μαζικός τάφος 140 παιδιών που τους είχαν ξεριζώσει την καρδιά

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο εύρημα ήρθαν οι αρχαιολόγοι σε εκσκαφή στο Περού, καθώς εντόπισαν τα λείψανα 140 παιδιών που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θυσιάστηκαν.

Τα παιδιά ήταν μεταξύ 5 και 14 ετών, ενώ η σφαγή έλαβε χώρα περίπου 550 χρόνια πριν. Φέρονται να ήταν μέλη του πολιτισμού των Τσιμού, οι οποίοι κατοικούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή του Περού εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με το National Geographic που χρηματοδότησε μέρος της ανασκαφής.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα απομεινάρια των 140 παιδιών έφεραν σημάδια κοψίματος αλλά και κόκκινη μπογιά, ενδείξεις ότι επρόκειτο πιθανότατα για τελετουργική θανάτωση. Παράλληλα από τα περισσότερα είχε αφαιρεθεί η καρδιά, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της τελετής.

Μαζί με τα λείψανα των παιδιών βρέθηκαν τα οστά 200 νεαρών λάμα, που επίσης σφαγιάστηκαν στο σημείο. Ήταν δε όλα στραμμένα προς την ίδια κατεύθυνση, γεγονός που αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι επρόκειτο για τελετουργική θανάτωση.

Προσπαθούσαν να εξευμενίσουν το Ελ Νίνιο;

Με βάση δείγματα λάσπης που συνέλλεξαν στην περιοχή, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η θυσία ίσως αποτελούσε μια προσπάθεια «εξευμενισμού» ενός καιρικού φαινομένου που επιφέρει μεγάλες πλημμύρες, οι οποίες πιθανότατα κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τροφής. Πρόκειται για το γνωστό μας σήμερα φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Η ανασκαφή ξεκίνησε το 2011, όταν σε κοντινό σημείο είχαν εντοπιστεί τα απομεινάρια 42 παιδιών και 76 λάμα. Μέσα στα επόμενα χρόνια εντοπίστηκαν συνολικά τα λείψανα περισσότερων από 100 παιδιών και 150 λάμα. Εντοπίστηκαν ακόμα τα οστά τριών ενηλίκων.

Ο πολιτισμός των Τσιμού ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς στο Περού, καθώς έλεγχαν την ακτογραμμή της περιοχής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η σφαγή πρέπει να έλαβε χώρα μεταξύ του 1400 και του 1450, λίγες δεκαετίες δηλαδή πριν την καταστροφή του πολιτισμού των Τσιμού από τους Ίνκας.

 

topontiki

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button